6-årige Yousra var tvungen att fly bombningarna

Sana Tarabishi / ICRC
Yousra från Aleppo har levt hela sitt liv mitt i kriget.
Fotograf: Sana Tarabishi / ICRC

Yousra från Aleppo är lika gammal som kriget i Syrien. Flickan har händerna djupt i den slitna jackans fickor, hennes tänder skakar av kylan. Ändå ler hon och leker med sina kompisar.

Yousra har levt hela sitt korta liv i mitten av kriget. Hennes familj har, liksom flera andra, varit tvungna att fly bombningarna. Familjen söker skydd i ett fördärvat hus.

Sedan augusti har cirka 60 000 människor varit tvungna att lämna sina hem i Aleppo. Förra veckan har till och med 20 000 varit tvungna att lämna sina hem. Dessa människor söker ett tillfälligt skydd i moskéer, skolor, tält och hus i dåliga skick.

En del av människorna kan bo hos en annan familj. Även om alla har det svårt försöker människorna ändå hjälpa varandra. Att flytta till en ny bostad orsakar kontinuerliga humanitära behov.

– Människor behöver både en trygg rutt för att kunna flytta till en annan stadsdel och ett människovärdigt ställe att leva på. Som minst behöver de mat, vatten och mediciner, säger Marianne Gasser från Internationella rödakorskommittén.

Röda Korset finns på plats

Röda Korset förmedlar hjälp varje dag, om det bara finns en trygg tillgång till områden.

Förra veckan delade Syriska Röda Halvmånen bland annat ut filtar, madrasser, ljus, ficklampor, bröd, kläder för barn, mediciner, varma måltider och flaskvatten till cirka tusen familjer som flytt från Aleppo till Jebril.

På plats finns även ett mobilt hälsoteam, och de värst skadade har man fört till sjukhus. Dessutom har man levererat 15 tankar fulla med dricksvatten, sammanlagt 75 000 liter.

Finlands Röda Kors  bistår med stöd av utrikesministeriet Internationella Röda Korsets arbete i Syrien med 3,7 miljoner euro i år. Mera hjälp behövs dock. Stöd vårt arbete i Syrien.