Nyckelhålsträdgårdar hjälper odlare

Emil Helotie
Rejoice Sithole (mitten) älskar sin trädgård. ”Jag behöver aldrig mer oroa mig över mitt blodtryck, om jag komposterar aloeblad”, skrattar hon.
Fotograf: Emil Helotie

När torkan tar grödan krävs uppfinningsrikedom. Röda Korset hjälper swaziländska hushåll som drabbats av torka att förbättra sin livsmedelsförsörjning med hjälp av nyckelhålsträdgårdar

Trädgården byggs i lager:
  • Det första lagret består av rostiga plåtburkar som täcks med jord, sand, gräs och aska.
  • Det andra lagret består av aloeblad och djurben som täcks med en blandning av jord och djurgödsel.
  • Det tredje lagret består av krukskärvor eller knytnävsstora stenar som täcks med en blandning av jord och djurgödsel.
  • Varje lager kantas av stora stenar, som bildar en vägg.
  • I mitten bygger man en kompost med ett lager knytnävsstora stenar i botten.
  • Fröna planteras med 20 centimeters mellanrum och vattnas.
 
Swaziland och södra Afrika drabbades i slutet av 2015 och början av 2016 av en ovanligt svår torka, som på vissa platser förstörde hela skörden. Torkan har lett till hungersnöd särskilt på landsbygden.
 
Röda Korset hjälper hushållen att förbättra sin livsmedelsförsörjning genom att lära människor att bygga keyhole gardens, nyckelhålsträdgårdar, där de kan odla morötter, lök, sallad, spenat och rödbetor.
 
Sitt namn har trädgården fått av sin form, som påminner om ett nyckelhål.
 
Swazilands Röda Kors har som mål att bygga 250 trädgårdar runt om i Swaziland och dela ut frön till över tusen hushåll under detta år. Röda Korsets frivilliga och grannskapets invånare kan bygga en trädgård på en dag.
 
Hittills har vi byggt tre trädgårdar och mottagandet har varit entusiastiskt, säger Siphelele Kingsbirthday Mkhonta, jordbruksexpert på Swazilands Röda Kors.
 
– Alla trädgårdar byggs av befintliga material, berättar Mkhonta.
 
– Det enda vi behöver är människor som är motiverade att delta, bygga och odla i en nyckelhålsträdgård. De lär ut det de lärt sig till sina grannar, som i sin tur för kunskaperna vidare.
 

Plåtburkar och ben i botten

För att bygga en nyckelhålsträdgård behöver man bland annat rostiga plåtburkar, ben från döda djur och stora stenar. De rostiga plåtburkarna och djurbenen bidrar till att hålla jorden i trädgården fuktig.
 
I mitten av trädgården bygger man en kompost, där växter och matrester förmultnar och frigör näringsämnen i jorden. Trädgården är 1,5 meter i diameter.
 
– Den här modellen är bra, eftersom grönsakerna växer snabbt och bättre än i våra egna grönsaksland. Jag tror att vi kan äta av skörden redan efter den första månaden.
 
Vi vill gärna bygga ännu en trädgård, säger Rejoice Sithole, som bor i närheten av en av Swazilands första nyckelhålsträdgårdar.