Sydsudan betalar ett högt pris för striderna

IFRC
Fotograf: IFRC

Finlands Röda Kors är oroad över situationen i Sydsudan. De senaste dagarnas sammandrabbningar i huvudstaden Juba har enligt nyhetsbyråerna skördat åtminstone 200 liv.

Finlands Röda Kors är oroad över situationen i Sydsudan. De senaste dagarnas sammandrabbningar i huvudstaden Juba har enligt nyhetsbyråerna skördat åtminstone 200 liv.

Situationen i staden är kaotisk. Fejderna har också försvårat Röda Korsets biståndsarbete i landet.

- Landet betalar ett högt pris för de nya striderna. Mängden människor i behov av omedelbart humanitärt bistånd har redan varit stor förut på grund av utdragna strider och den dåliga ekonomin, säger Terhi Heinäsmäki, Röda Korsets representant på området.

Över två miljoner människor har evakuerats

Konfliktens parter undertecknade ett fredsavtal i fjol, men trots detta fortsätter striderna på olika håll i landet. Över två miljoner människor har varit tvungna att lämna sina hem på grund av konflikten. Av dem lever 1,7 miljoner som interna flyktingar. Därtill finns sydsudanska flyktingar i Sudan, Etiopien, Kenia och Uganda.

Enligt FN:s uppskattning är 4,8 miljoner människor i omedelbart behov av mathjälp. Förutom fejderna har också de dåliga skördarna ökat antalet nödställda. Just nu försvåras biståndstransporterna av regnperioden.

- Situationen i Juba är extremt svår. Om säkerhetssituationen är svag under en lång period har detta en inverkan på hela landet och de biståndsprogram och utdelningar av humanitär hjälp som redan är i gång kan försvåras betydligt, uppskattar Heinäsmäki.

Internationella Rödakorskommittén och Röda Korset i Sydsudan hjälper de mest sårbara samfunden genom att erbjuda mat, hälsotjänster och rent vatten. Bland annat har havande kvinnor möjlighet att bli undersökta under graviditeten och få en trygg förlossning.

I år stöder Finlands Röda Kors biståndsoperationerna med material, personal och medel på 2 miljoner euro genom utrikesministeriets finansiering. Bland annat finländsk vårdpersonal har åkt till Sydsudan. Just nu har Finlands Röda Kors inga anställda i landet.

I fjol donerade Finlands Röda Kors drygt 700 ton hirs till Sydsudan.

Finlands Röda Kors följer med situationen och är beredd att utöka sitt stöd vid behov.