Augusta såg dagens ljus på Röda Korsets klinik

Emil Helotie / Suomen Punainen Risti
Emil Helotie / Suomen Punainen Risti

Förra maj tog Finlands Röda Kors en bashälsostation till staden Singati i Nepal. Hälsotjänsterna fortsätter nu i de tidigare utrymmena på sjukhuset i Singati.

Internationella Röda Korsets hjälp
 • Man har hjälpt över 3 miljoner nepaleser
 • 2,5 miljoner människor fick mathjälp
 • För 247 839 människor ordnades rent vatten
 • 560 000 människor fick material för ett tillfälligt skydd
 • 56 250 människor fick hjälp från Röda Korsets kliniker
Finlands Röda Kors hjälp
 • 48 biståndsarbetare
 • Logistikenhet
 • Hälsoklinik
 • Utvecklande av katastroftålighet både före och efter jordbävningar
 • Att förbättra levebröd och förhållanden hos de mest sårbara människorna
 • Finansiering: Finlands Röda Kors katastroffond och utrikesministeriet
   
Siddharta Khadka var gravid och väntade sitt andra barn när jordbävningen förstörde hemstaden. Hon kunde behålla sitt liv och hem. Siddharta skadade sitt knä.
 
Samtidigt skadades en klinikbyggnad som var cirka fem år gammal och låg uppe i backen. Personalen lämnade platsen, en del för gott och en del för att se vad som hade hänt med sina familjemedlemmar som bodde annanstans.
 
Invånarna i Singati fick inte någon hälsovård alls.
 

Röda Korset hämtade en klinik

När Siddhartas förlossningsdatum närmade sig, körde åtta långtradare in på en före detta majsåker. Ur långtradarna lastades ett tält efter ett annat.
 
Finlands Röda Kors samt Tyska och Franska Röda Korsen byggde upp på plats en bashälsostation där det även fanns en förlossningssal.
 
I slutet av juli, två veckor efter den beräknade förlossningen, födde Siddharta en frisk flicka. Flickan fick namnet Augusta efter en barnmorska som arbetade på kliniken.
 
Nu är det ett år sedan jordbävningen. Bebisen vaknar från sömnen och förundrar sig över de nyfikna människorna. Hennes mamma har en liten butik hemma och pappan arbetar som lärare på en annan ort.
 
Om det inte hade funnits kliniken hade jag antingen fött hemma eller varit tvungen att bege mig till Chariko, för att ta sig dit tar minst två timmar längs dåliga vägar, berättar Siddharta.
 

Sjukhuset i Singati fungerar igen

Sjukhuset i Singati har återvänt till den gamla fastigheten. Från Röda Korsets klinik har man hämtat dit bland annat mediciner och en förlossningssäng.
 
En flickbebis har redan fötst på sängen, berättar Laxmi Kafle som arbetar som sjukskötare och barnmorska.
 
Vi har cirka 10-12 patienter per dag. Det finns all slags besvär: diarré, andningsproblem, frakturer, feber. Också skador som uppstått i jordbävningen uppföljer man fortfarande.
 
Röda Korsets nödhjälpsverksamhet innebär att när en klinik, som man ursprungligen har skickat för att ersätta lokala hälsotjänster, har varit verksam en tid, överlämnas den till landets hälsomyndigheter.
 
Redan från början tar man lokala hälsovårdsspecialister med i fältklinikens verksamhet. De får lära sig nytt och man hoppas att de fortsätter i sitt uppdrag när kliniken har blivit en del av områdets normala hälsotjänster.
 
Laxmi Kafle har inte arbetat på Röda Korsets klinik men barnmorskan Samjhana Thapa, som har arbetat på kliniken, visar hur man använder förlossningssängen.
 
Siddharta har än inte hört att det finns verksamhet på gamla klinikens utrymmen och att man även kan föda där. Hon blir verkligen glad av nyheten.
 
Jag är lycklig eftersom jag har två friska barn och vi kan fortsätta vårt liv i Singati.