Livet fortsätter efter katastrofen

För ett år sedan drabbades Nepal av två stora jordbävningar. Nästan 9000 människor omkom och uppemot en miljon byggnader blev omöjliga att bo i. Över fem miljoner människor drabbades av jordbävningens följder. Röda Korset fanns på plats redan från de första stunderna efter jordbävningen.

Internationella Röda Korsets hjälp
 •  Man har hjälpt över 3 miljoner nepaleser
 • 2,5 miljoner människor fick mathjälp
 • För 247 839 människor ordnades rent vatten
 • 560 000 människor fick material för ett tillfälligt skydd
 • 56 250 människor fick hjälp från Röda Korsets kliniker
Finlands Röda Kors hjälp
 • 48 biståndsarbetare
 • Logistikenhet
 • Hälsoklinik
 • Utvecklande av katastroftålighet både före och efter jordbävningar
 • Att förbättra levebröd och förhållanden hos de mest sårbara människorna
 • Finansiering: Finlands Röda Kors katastroffond och utrikesministeriet
 
 
25.4.2015 förändrades det nepalesiska livet då en jordbävning på 7,8 magnituds styrka drabbade landet.
 
Även grundvattenströmmingar ändrade riktning vilket gjorde att Röda Korset inrättade nya vattenpunkter i bergsbyar. 
 
Marken skälvde i veckor. Många hus som hade blivit kvar efter den första jordbävningen kraschade slutgiltigt i efterskalven.
 
När nepaleser gick till sängs på kvällen var de rädda: vad om jag vaknar i en ny jordbävning och  inte mer är lyckligt lottad?
 

Nya butiker öppnas i Singati

Jordbävningarna inträffade i 14 av Nepals 75 provinser. Singati blev nästan helt förstört i jordbävningarna. I juli öppnade Röda Korset på området en klinik där man i fyra månader vårdade 5729 patienter.
 
Nu pågår återuppbyggnadsarbetet. Det finns ett brådskande behov av att få tak över huvudet innan  monsunregnet börjar. Nya butiker har öppnats i gränderna, livet består återigen av en livlig handel.
 
Röda Korset får tack i Singati. Ordförande för det lokala Röda Korset berättar att organisationen var den enda som kom på plats och hjälpte.
 

Till ett nytt hem

Ett år har gått sedan händelsen och det finns fortfarande många som bor i ett tillfälligt skydd som har byggts upp av biståndsmaterialet: korrugerad plåt och presenningar.
 
Syftet är att väldigt snart börja med återuppbyggandet. Landets regering har reserverat pengar som stöder människor i att bygga hus som är hållbara mot jordbävningar.
 
Livet är tufft, berättar ett äldre nepalesiskt par. Frun har nyligen fått sin fot i skick men kan inte ännu delta i arbetet på åkern. Lyckligtvis bor parets son i närheten. Han klarade sig genom jordbävningen även om man måste gräva ut honom av en stenhög.
 
Paret är inte säkert på varifrån de kommer att få mat. Vintern är kall men lyckligtvis har Röda Korset delat ut pengar som hjälper till att köpa varma kläder och täcken.