Redan över 4000 patienter vårdats på FRK:s klinik

Maria Santto
René Schulthoff
Nina Benecke

Denna veckan innebar en svår prövning då en stark vind fick en barnmorskas mottagning att kollapsa.

Hjälp flyktingfamiljerna
  • Skicka textmeddelandet SPR till numret 16499 (15€)
  • Ge ett bidrag till Röda Korsets katastroffond, konto FI06 2219 1800 0680 00 referens: 5199
  • Bidra på webben ring 0600-122 20 (20,28€/samtal +lna/msa)
  • Följ biståndsoperationen här

Hårda vindar har under de senaste dagarna blåst över Grekland vilket ledde till en farlig händelse vid  Finlands Röda Kors och Tyska Röda Korsets gemensamma klinik.

Den kraftiga vinden fällde ett lagertält bredvid FRK:s klinik. Lagertältet föll direkt på barnmorskans mottagningstält.

Ingen skadades i olyckan eftersom barnmorskan hade sökt skydd i ett annat tält och det fanns inte några patienter i tältet då olyckan inträffade.

− Dessutom skadades lägrets invånares tält. Det är sorgligt eftersom förhållandena här är redan tillräckligt svåra utan en sådan händelse, säger teamledare Nina Benecke.

Antalet patienter är fortfarande högt

Hälsokliniken fungerar på flyktinglägren Cherso och Nea Kavala och den vårdar sammanlagt cirka 100 patienter per dag. Antalet patienter har varit högt under hela tiden som kliniken har varit öppen. Den största delen av patienterna är kvinnor och barn. Under den första månaden vårdade man 800 under 5-åriga patienter.

Cirka hälften av alla patienterna får vård på läkarens mottagning och hälften på sjukskötares mottagning. Dessutom arbetar på kliniken en barnmorska som utför hälsogranskningar för gravida kvinnor och småbarn.

Sjukskötare Paula Kamppuri-Oporta har på sistone fått i synnerhet rikligt med brännskador, sår och skråmor.

Under lägerförhållanden lagar människor mat på en lägereld och brännskador uppstår då ett barn av misstag tar tag i en het kastrull, kol eller då kokande vatten skvätter. Hudskador uppstår i lekar och spel.

− För många erbjuder ett besök på kliniken en liten paus från den svåra vardagen. Ibland ger jag bara lite kräm för ett insektstick eller lär hur man kan bli av med löss. Patienterna är väldigt tacksamma även för en liten hjälp, säger Kamppuri-Oporta.

Sommar medför hetta och vattenbrist

I mars var det exceptionellt kallt och regnigt i norra Grekland men då sommaren närmar sig börjar temperaturen stiga. På dagarna stiger temperaturen på lägren i norra Grekland redan till uppemot 30 grader.

− På lägret i Nea Kavala finns det inte några träd och inte någon skugga. Solen skiner hela dagen rakt på tälten. Under sommarens lopp kommer det att råda brist på dricksvatten och vatten för dagligt bruk, säger Nina Benecke.

Än så länge har flyktingar och invandrare inte haft någon möjlighet att gå i duschen eller tvätta sig ordentligt. Röda Korset och andra hjälporganisationer arbetar för att förbättra lägerförhållandena.

− När man kombinerar hetta, brist på vatten och tvättutrymmen kommer det att förvärra situationen gällande hudsjukdomar. Hettan är även svårare för dem som har någon sjukdom och som är exempelvis gravida.