Till sista droppen

Aapo Huhta
Aapo Huhta

Röda Halvmånens vattentransporter är ett livsvillkor för många i torkans Somaliland.

Nödhjälp: vatten och mat
Just nu är Afrika inne i en period av extrem torka. Det råder brist på både mat och vatten. Hjälp genom att ge ett bidrag. - See more at: https://www.rodakorset.fi/donationer/torkan-i-afrika#sthash.GCTFAMAU.dpuf
Just nu är Afrika inne i en period av extrem torka. Det råder brist på både mat och vatten. Hjälp genom att ge ett bidrag. - See more at: https://www.rodakorset.fi/donationer/torkan-i-afrika#sthash.GCTFAMAU.dpuf
Just nu är Afrika inne i en period av extrem torka. Det råder brist på både mat och vatten. Hjälp genom att ge ett bidrag. - See more at: https://www.rodakorset.fi/donationer/torkan-i-afrika#sthash.GCTFAMAU.dpufHjälp genom att ge ett bidrag.

Hjälp genom att ge ett bidrag.

Östafrika lider av en osedvanligt svår torka. Röda Korset ger nödhjälp i form av vatten, mat och hälsovårdstjänster till cirka 50 000 människor i de delar av Somaliland som har drabbats allra värst.

Utöver nödhjälpen stöder Finlands Röda Kors Somaliska Röda Halvmånens långvariga hälsovårdsprogram. FRK har dessutom gett 50 000 euro ur sin katastroffond till hjälpoperationen i grannlandet Etiopien.

Morgonen har knappt grytt när en tankbil med vatten kör in i byn Hara-Adad i västra Somaliland. Lasten lossas i en djup bassäng i marken. Somaliska Röda Halvmånens vattentransporter är ett livsvillkor i en region som har lidit av torka i flera år.

– Jag skulle inte klara mig utan den här hjälpen. Alla barnen bor på annat håll, jag är ensam, säger Adar Aden, som har kommit efter vatten.

De senaste tre åren har varit speciellt svåra, eftersom regnen inte har fallit som normalt. Det har regnat vid fel tidpunkt och i fel omfång – eller så har regnet uteblivit helt.

Nu ligger marken dammig och död. Varken djur eller människor får sin mat av den längre. Klimatförändringen har förstärkt El Niño-fenomenet och det har satt sina spår.

Torkan dödar skörd och boskap

– Bara regn skulle få mig att le, suckar 34-årige Deik Ibrahim Hassan, som har åtta barn att försörja.

Före torkan kom odlade Deik – liksom många andra här – majs, durra, sojabönor och grönsaker. Kött och mjölk fick familjen av 20 kor och 20 getter och får som betade i närheten av byn.

Allt som är kvar är fyra utmärglade getter. De ger ingen mjölk. Största delen av boskapen har dött. Övriga kreatur har man sålt.

– Även om det regnade nu skulle vi inte kunna ploga och så, för vi har inga dragdjur kvar. Traktorer har här aldrig funnits, säger Deik.

I tiden fanns det cirka 600 hushåll i byn Hara-Adad. Äldre invånare minns en grön och fruktsam värld.

– När jag var barn fanns här lejon och andra djungeldjur, berättar 65-årige Muhammed Abdi Urfa och ler åt sina minnen från fjärran tider.

Torkan driver folk på flykt

Byns hövding Abdi Jama Ismail bedömer att hälften av invånarna i byn redan har gett sig av efter mat och vatten, till Somalilands huvudstad Hargeisa eller andra städer. Många av de färggranna hyddorna står tomma.

– Jag har skickat en del av mina barn till släktingar i stan. Vi är beroende av hjälp från anhöriga och organisationer, säger 30-åriga Osob Dahir medan hon lagar te i kökshyddan.

Om morgnarna serverar hon sina barn te och ett traditionellt somaliskt bröd av surdeg. Till lunch får de ris och på kvällen blir det igen bröd.

Efter vattenbilens besök är det livligt vid vattenbassängen i Hara-Adad. Kvinnor i granna kläder kommer efter vatten och bär hem det i gula kanistrar.

Kor, får och getter får också sin beskärda del innan de ger sig ut i den heta öknen för att gnaga på torra buskar. Ingenting grönt finns kvar.

Text: Leena Reikko