Finlands Röda Kors skickar klinik till Grekland

Jari Koiranen
Finlands Röda Kors hälsovårdsklinik körde iväg mot Grekland ombord på en långtradare lördagen den 12mars.
Fotograf: Jari Koiranen

Biståndsarbetare ger primärvård på två flyktingläger i norra Grekland. De första biståndsarbetarna flög till Grekland söndagen den 13 mars.

Stöd Röda Korsets insatser
  • Skicka ett SMS "SPR" till numret 16499 (15 €)
  • Ge ett bidrag till Röda Korsets katastroffonds konto FI06 2219 1800 0680 00, referens: 5199
  • Ge ett bidrag online https://www.punainenristi.fi/lahjoita/perheet-paossa
  • Ring 0600-122 20 (20,28 €/samtal + lna/mta)

Finlands Röda Kors inrättar en hälsovårdsklinik i norra Grekland tillsammans med Tyska Röda Korset. Biståndsarbetare kommer att jobba på flyktinglägren i Cherso och Nea Kavala i norra Grekland. I lägren bor sammanlagt cirka 8 000 människor. Mer än hälften av lägrens invånare är kvinnor och barn.

–  Situationen i lägren är dålig. Det har regnat i flera dagar här och det ena lägret är en enda lervälling. Största delen av människorna i lägret bor i tält utan golv. Hygienförhållandena i lägret är usla och risken att epidemier börjar spridas är stor, säger Finlands Röda Kors hälsovårdsrådgivare Tiina Saarikoski, som är på plats i Grekland.

– De finländska biståndsarbetarna kommer sannolikt att se många patienter med vanliga barnsjukdomar. Barn löper dessutom större risk att insjukna i diarré och infektioner i luftvägarna, och i lägerförhållanden sprids sådana åkommorlätt. Biståndsarbetarna kommer också att följa med hur gravida mammor mår. Många av människorna i lägren har en lång och utmattande resa bakom sig, säger Saarikoski.

Ett biståndsteam som består av sjukskötare, logistiker, en tolk och en informatör flög till Thessaloniki i Grekland igår (söndag). Teamledare i början är Finlands Röda Kors chef för internationellt katastrofbistånd, Andreas von Weissenberg, och senare i veckan kompletteras teamet av fler finländska och internationella biståndsarbetare.

Vädjan om hjälp kom från de grekiska myndigheterna.

Hundratals människor anländer till Grekland dagligen

Den humanitära situationen i Grekland har försämrats sedan Makedonien stängde sin gräns mot Grekland och därmed stängde vägen för tiotusentals människor som har försökt ta sig norrut i Europa. Trots förhandlingarna mellan EU och Turkiet anländer fortfarande mer än tusen människor varje dag till Grekland.

Över 35 000 människor befinner sig nu i Grekland utan att veta vart de ska ta vägen. Största delen av dem finns i landets norra del.

– Många har väntat vid gränsen i mer än två veckor utan ordentligt skydd. En del sover under bar himmel, eftersom det inte finns tält för alla. Det råder också brist på mat, filtar och hygienutrustning. Den humanitära situationen är alarmerande, säger Andreas von Weissenberg.