Biståndsarbetare reste till Grekland

Mirva Helenius
Mirva Helenius
Mirva Helenius

Röda Korsets biståndsarberare som reste till Grekland hade bland annat med sig första hjälpen-väskor och mediciner. Hälsovårdskliniken som blir deras arbetsplats anländer till Grekland senare den här veckan ombord på en långtradare.

Stöd Röda Korsets insatser
  • Skicka ett SMS "SPR" till numret 16499 (15 €)
  • Ge ett bidrag till Röda Korsets katastroffonds konto FI06 2219 1800 0680 00, referens: 5199
  • Ge ett bidrag online https://www.punainenristi.fi/lahjoita/perheet-paossa
  • Ring 0600-122 20 (20,28 €/samtal + lna/mta)

Sjukskötare Jaana Ihalainen packar antibiotika för barn i sin kappsäck.

– Har någon ännu plats i sin kappsäck? frågar hon med ett dussin medicinburkar i händerna.

Ihalainen och fyra andra biståndsarbetare reste i söndags till norra Grekland, där Finlands Röda Kors inrättar en hälsovårdsklinik i samarbete med Tyska Röda Korset. Antibiotika för barn kommer att behövas: mer än hälften av de flyktingar och migranter som finns i Grekland är kvinnor och barn.

Uppskattningsvis befinner sig mer än 35 000 människor i Grekland utan att veta vart de ska ta vägen. Finlands Röda Kors biståndsarbetare kommer i första hand att erbjuda primärvård till de cirka 8 000 människor som bor i lägren i Cherso och Nea Kavala.

Vid middagstid i lördags inledde Röda Korsets hälsovårdsklinik sin färd till Grekland ombord på en långtradare. Den kör längs Via Baltica och väntas vara framme i norra Grekland i slutet av veckan. Den här veckan reser också fler biståndsarbetare från Finland och Tyskland till Grekland, bland dem en läkare och flera sjukskötare.

Med de biståndsarbetare som reste till Grekland i söndags flög 138 kilo mediciner och utrustning, så att biståndsarbetarna kan börja jobba så fort som möjligt. Först på programmet står hälsogranskning och primärvård. Med sig hade rödakorsarbetarna bland annat åtta stora första hjälpen-väskor och två resesängar.

Jaana Ihalainen är van att resa iväg. Hon har tidigare gjort åtta resor med Röda Korsets katastrofberedskapsenhet Emergency Response Unit. Hon har bl.a. varit i Haiti efter jordskalvet år 2010 och i Filippinerna efter orkanen år 2013.

–  Det var nog lite överraskande att man ska fara till ett annat EU-land på en akutkommendering. Såtillvida är det en ny situation för mig att man måste vara mer flexibel och följa med situationen. De som kommer till vår klinik kommer ändå sannolikt att ha samma besvär som andra, säger Ihalainen.

Hälsovårdskliniken är en bekant plats för Ihalainen: hon har själv varit med och planerat Röda Korsets mobila hälsovårdsenheter. De går att kombinera på olika sätt och flytta från ett ställe till ett annat lättare än ett fältsjukhus.