”Ingredienserna på plats för en allvarlig humanitär kris i Grekland”

Caroline Haga
Caroline Haga
Caroline Haga

Tiotusentals flyktingar och invandrare har blivit strandsatta i Grekland. Finlands Röda Kors skickar en sakkunnig för att stöda den internationella biståndsoperationen.

Stöd Röda Korsets arbete
  • Genom att skicka SMS SPR till numret 16499 (15€)
  • Genom att ge ett bidrag till Röda Korsets katastroffond konto FI06 2219 1800 0680 00 referens: 5199
  • Genom att ge ett bidrag på webben

Internationella Röda Korset har meddelat att man ämnar utvidga biståndsoperationen i Grekland och ber om vårdpersonal och biståndsarbetare till Grekland för att hjälpa med att dela ut biståndsartiklar.

Finlands Röda Kors skickar en sakkunnig inom hälsovård för att stöda operationens utvidgning. Dessutom är Finlands Röda Kors redo att vid behov skicka hälsovårdsenheter till Grekland.

Hundratals nya människor anländer dagligen till gränsen mellan Grekland och Makedonien. Över hälften av dem som anländer till Grekland är kvinnor och barn. Flyktinglägret i Idomen i norra Grekland närmar sig sin smärtgräns. En del av människorna sover ute i regnet och kylan eftersom det inte finns tillräcklig med tält för alla.

– Det råder brist på allt i Idomen. Det finns inte tillräckligt mat och vatten för alla. Många barn har inte några skor. Situationen är väldigt oroväckande och det anländer hela tiden mer människor, säger informatör från Röda Korset, Caroline Haga från Grekland.

Antalet människor vid gränsen stiger hela tiden

Det humanitära läget i Grekland har försämrats när Makedonien stängde gränsen mot Grekland. Makedonien tillåter över 200 människor dagligen att komma över gränsen medan 2000 människor anländer dagligen till grekiska öar.

Enligt uppskattningar av Grekiska Röda Korset befinner sig cirka 20 000 människor strandsatta i norra Grekland vid gränsen mot Makedonien och 10 000 i huvudstaden Aten. Dessutom finns tusentals människor strandsatta i hamnstaden Pireus och på grekiska öar.

Att stänga gränsen har förorsakat en serie av flaskhalsar i Grekland. Tidigare tog sig människor igenom de grekiska öarna på ett par dagar, nu kan det hända att man måste vänta flera dagar på en färja till följande punkt. Den största delen av människorna söker sig mot norra Grekland till gränsen.

– Antalet människor vid gränsen stiger hela tiden. Om situationen inte ändras kan det inom några veckor befinna sig tiotusentals människor mer vid gränsen. Det finns ingredienserna för en allvarlig humanitär kris, säger Andreas von Weissenberg, chef för internationell katastrofhjälp vid Finlands Röda Kors.

Mat och teckningstillbehör för barn

Anställda och frivilliga inom Grekiska Röda Korset har gett nykomlingar första hjälpen och hjälpt med leveransen av mat, vatten, filtar, hygienförpackningar och tillbehör för bebisar.

– Röda Korsets anställda och frivilliga har gått omkring i tält och delat ut mat-och utrustningskuponger samt kollat människors mående. Det finns gott om barn så frivilliga har också delat ut teckningstillbehör och lekt med barn, säger Caroline Haga.

Enligt Haga är stämningen på lägret främst av allt hoppfull. Hon minns särskilt en syrisk familj som hade med sig en 5 månader gammal pojkbebis och mannens gamla far. För fyra år sedan hade familjen flytt från Syrien till Irak och därefter tvingats att lämna sitt hem redan för andra gången.

Familjen hade sovit två veckor i ett tält vid grekiska gränsen. De berättade att det var svårt att sova på nätterna eftersom mörkret var skrämmande, men de var ändå hoppfulla.

– Detta är flyktingens liv. Vi kan inte beklaga Europa för alla har sina egna problem. Allt vi kan göra är vänta och hoppas på det bästa, säger familjens far.