Rent vatten i kiosken

Tiia Haapaniemi
Thomas Karisa drömde länge om rent dricksvatten. Nu finns det i Röda Korsets vattenkiosk.
Fotograf: Tiia Haapaniemi

Invånarna i en kenyansk by har nu tillgång till rent vatten året om.

Stöd till vattenprojekt och koleraoperation

Finlands Röda Kors stöder Kenyanska Röda Korsets projekt som inte bara förser byar med vatten, utan också främjar god och mångsidig näring, bättre hygien och sanitetsförhållanden samt livsmedelstrygghet och katastrofberedskap. Utrikesministeriet bidrog till projektet i Kenya med 67 000 euro förra året.

Finlands Röda Kors katastroffond har gett 40 000 euro till koleraoperationen i Kenya.

Thomas Karisa, byäldste i byn Gandini, såg sin mångåriga dröm gå i uppfyllelse förra året, när Kenyanska Röda Korset byggde i vattenkiosk i byn. I kiosken kan byborna nu köpa rent dricksvatten.

Karisa har drömt om rent vatten nära hemmet så länge han kan minnas.

Jag tänkte att sådant bara kan hända i fantasin, säger han och ler.

Vattenkiosken sköts av en bybo som har anställts för ändamålet, men Karisa bor nära kiosken och hjälper till med vattendistributionen när kunderna är många. Nu har en grupp barn samlats kring kiosken, för i Gandini är det kvinnors och barns uppgift att hämta vatten.

Rent vatten förebygger diarré

Tidigare måste invånarna i Gandini gå en sträcka på två kilometer för att hämta vatten vid vattenledningen, eller gräva efter ytvatten, berättar Thomas Karisa. Tack vare vattenkiosken har byborna nu tillgång till rent dricksvatten dygnet runt.

Byn Gandini ligger i området Kilifi vid den kenyanska kusten, som periodiskt drabbas av torka. Ändå händer det också att den närbelägna floden svämmar över sina bräddar under regnperioden, vilket gör att ytvattnet blir nedsmutsat och sjukdomar sprids.

Om man inte är noga med hur man hanterar ytvattnet kan man smittas av diarré eller kolera. Ofta slarvar folk med vattenbehandlingen och diarré är vanligt i synnerhet hos barn. Åkomman kan sedan orsaka andra problem, bland annat undernäring. Det påverkar i sin tur ett barns utveckling och orsakar till exempel inlärningsproblem. Diarréfallen har minskat efter att vattenkiosken öppnades, rapporterar den regionala hälsovårdscentralen.

Förra året plågades Kenya av en utdragen koleraepidemi som också sträckte sig till Kilifi. Mer än 6 000 människor insjuknade. Kenyanska Röda Korset inrättade vårdavdelningar som var specialiserade på koleravård och spred information till invånarna.

Fler kiosker planeras

Kenyanska Röda Korset byggde vattenkioskens vattenpost som en del av ett projekt som stöds av Finlands Röda Kors. Sammanlagt har Kenyanska Röda Korset redan byggt tre vattenkiosker i regionen. Som bäst gör man upp planer för fler kiosker i ett större område.

Det kostar tre Kenya shillings eller cirka 0,03 euro att fylla en vattenkanister på 20 liter i kiosken. Under de knappa två månader som kiosken har funnits har byborna fyllt kring 625 kanistrar vatten.

Thomas Karisa utgår från att antalet kunder ökar i takt med att kunskapen om kiosken sprids.

Text: Tiia Haapaniemi