Röda Korsets julcaféer samlade folk över förväntningarna

Katja Kuusela / Suomen Punainen Risti
Charlotta Boucht / Suomen Punainen Risti

Julcaféerna som Röda Korsets avdelningar i Esbo och Helsingfors ordnade samlade folk mer än förväntat.

38 människor besökte julcaféet som avdelningen i mellersta Esbo ordnade. Vid organiseringen hjälpte sju frivilliga. Julcaféet i Villa Apteekki på annandagen ordnades nu för andra gången. Förra året fanns det betydligt mindre besökare, cirka 14.

– Ärligt sagt kunde vi inte förvänta en sådan succé, glädjs avdelningens ordförande Katri Rannisto.

Enligt Rannisto var stämningen varm och redan från början fanns det rikligt med diskussioner. Meningen med julcaféet är att erbjuda ett alternativt sätt att fira jul, exempelvis för dem som är ensamma under de långa julhelgerna.

Bland besökarna fanns också en familj från Irak som diskuterade med hjälp av telefonens finsk-arabiska ordbok.

Föreningen för mental hälsa i Esbo erbjöd utrymmen för caféet.

– Människorna var glada över att kunna prata och dricka kaffe tillsammans. Det fanns klart ett behov för ett café och det är säkert att vi fortsätter med caféet också nästa år, lovar Rannisto.

En direkt stämning på Berghäll-Kottby-caféet

På Berghäll-Kottby-avdelningens julcafé i Hermanstad fanns också rikligt med folk, 40 besökare. Julcaféet som ordnades för första gången var öppen på juldagen. Stämningen var väldigt hemtrevlig och varm.

Människor gick spontant till samma bord och började prata med varandra, stämningen var mycket gemytlig, berättar Charlotta Boucht som länge har varit verksam som frivillig inom Röda Korset.

Också två asylsökande från mottagningscentralen på Sturegatan hjälpte med arrangemangen. De tog emot människors jackor och organiserade utrymmena.

Stämningen steg ytterligare när en musiker spontant tog med en tramporgel.

– Detta var ett trevligt sätt att fira juldagen, om caféet ordnas igen kommer jag säkert själv också igen, säger Boucht.

Kom med i vår verksamhet!