Den humanitära situationen i Syrien försämras i och med vinterns antågande

Ibrahim Malla
Bilal Sari / Syyrian Punainen Puolikuu

Hundratals tusen människor försöker klara sig i Syrien när temperaturen faller under nollstrecket. Den nästan fem år långa konflikten har förstört en stor del av landets infrastruktur.

Du kan hjälpa!

– Situationen i Syrien är katastrofal och förvärras dag för dag. Människorna är tvungna att möta vintern med mycket små resurser, och för många är situationen kritisk. Det är viktigt att vi lyckas hjälpa de mest utsatta, säger Robert Mardini, Internationella rödakorskommitténs (ICRC) chef för Mellanöstern.

Över 12 miljoner syrier är i behov av omedelbar humanitär hjälp. Av dessa är över fem miljoner barn. Mer än fyra miljoner invånare har flytt landet och därutöver finns det cirka åtta miljoner interna flyktingar i Syrien.

– Jag oroar mig verkligen för vintern. Redan förra vintern var besvärlig och vi var tvungna att kämpa. Mina barn är sjuka eftersom vi inte har någon värmekälla, filtar eller madrasser. Vi har ingenting, berättarAmina al-Saghir, en syrisk sexbarnsmamma i ICRC:s nyheter.

Enligt Mardini lever även många som flytt till grannländerna under kalla och dåliga förhållanden. Deras framtid är oviss, och de vet inte om de någonsin kan återvända hem.

Värme, mat och skydd

Röda Korset strävar efter att underlätta situationen i Syrien på många sätt. Internationella rödakorskommittén ICRC delar ut vinterkläder till 300 000 barn och förbättrar flyktingarnas levnadsförhållanden med hjälp av kollektiva skyddsbostäder och andra boendeformer.

Syriens Röda Halvmåne och ICRC har i år gett mathjälp till över sju miljoner människor och gjort det möjligt för cirka 15 miljoner syrier att få rent vatten. ICRC förhandlar för tillfället om att leverera hjälp till civilbefolkningen i de områden som IS kontrollerar.

Finlands Röda Kors deltar i hjälpoperationen i Syrien. Ur katastroffonden anvisas 66 500 euro till Syrien och som materialhjälp skickas 72 000 varma filtar. I ett flyktingläger i Jordanien har även ett sjukhus upprätthållits under Finlands Röda Kors ledning. På sjukhuset föddes över 500 barn i år.

Utrikesministeriet stöder ICRC:s hjälpoperation via Finlands Röda Kors med två miljoner euro i år. Därutöver har utrikesministeriet beviljat 800 000 euro för att hjälpa flyktingar i norra Irak, dit även den syriska konflikten brett ut sig.

Efter att krisen i Syrien bröt ut har Finlands Röda Kors med hjälp av stöd från gåvogivare och utrikesministeriet levererat hjälp till Syrien, Libanon, Turkiet, Irak och Jordanien. Även längs flyktingarnas och migranternas färdvägar levererar organisationen hjälp, till exempel i Italien, Serbien och Grekland.