Testerna spelar en viktig roll i arbetet att förebygga hiv

Beni Köhler
Beni Köhler

Hiv-testning och rådgivning bidrar till att förebygga smittor och ger de smittade möjlighet att snabbt få hjälp. Röda Korset erbjuder information och tester för hiv och könssjukdomar.

Röda Korsets arbete med sexuell hälsa och hiv

Internationella aidsdagen firas årligen den 1 december. Syftet är att öka människors kännedom om hiv och aids samt förebygga hiv-smittor och jobba för hivpositivas rättigheter. Hiv-test är en viktig del av det förebyggande arbetet.

Kostnadsfria hiv-tester görs anonymt och utan tidsbeställning bland annat vid Röda Korsets Pluspunkter. De utbildade volontärerna vid tjänsten diskuterar gärna frågor kring hiv och aids, könssjukdomar och säker sex. Ifjol var det kring 400 människor som hiv-testade sig vid Pluspunkterna.

– Enligt världshälsoorganisationen WHO leder hiv-testningar till tryggare sexuellt beteende oavsett om resultatet är negativt eller positivt. Att gå på test förebygger alltså även smittor, säger Raila Lainejoki som är koordinator för Röda Korsets arbete med sexuell hälsa och hiv.

Att testa sig ett tidigt skede bidrar också till att behandlingen kan inledas tidigare, vilket i sin tur förebygger spridningen av smittan till ytterligare personer. Enligt THL diagnostiseras kring hälften av hiv-smittorna när sjukdomen redan avancerat. 

Volontärerna informerar och stöder

Röda Korset stöder hiv-smittade och deras anhöriga samt personer som befarar en smitta. Den som har frågor kan vända sig till det nationella hiv-rådgivningstelefonen på 0203 27000. Samtalen besvaras av Röda Korsets utbildade volontärer, varav majoriteten jobbar inom hälsovården.

– De flesta samtal handlar om hur hiv överförs, hur man kan ha säker sex med en hiv-positiv samt hiv:s inverkan på resten av livet, berättar Lainejoki.

Hiv smittar vid oskyddat sex, via blodet och från mamman till barnet i samband med graviditeten, amningen eller förlossningen. Risken att smittas vid oralsex är liten, men det är viktigt att komma ihåg att andra könssjukdomar sprids på detta sätt. Hiv smittar inte via kyssar.

Lainejoki påminner om att också den hivpositiva kan leva ett långt och gott liv. Den hivpositiva kan ha säker sex under användning av kondom och hiv-medicinering.

Förutom telefonrådgivning erbjuder Röda Korset frivilliga stödpersoner för dem som är i behov av långvarigt stöd.