Asylsökandes restaurang var en succé i Tammerfors

Liisa Takala
Liisa Takala
Liisa Takala

På restaurangdagen kan vem som helst grunda en egen restaurang. Invånarna på mottagningscentralen i Punkalaidun grundade en restaurang i Tammerfors.

Som stöd till asylsökande?

Zaid är en frisör men för en utomstående övertygar han som professionell kock.

– Det bara finns några människor som föds med kärleken till matlagning, myser Zaid och skopar buljongen från kastrullen som är fylld med vinbladsdolmar.

Niran tar bort folien från maten tillsammans med sin make Raad. Under folien finns flata tallrikar fulla av nötköttsbullar, irakisk grönsakspaj, lahmbajeen-minipizzor, köttpiroger med ris och kokosbollar. Man hade förberett rätter hela natten. Nu är allt färdigt.

De sexton kockarna på evenemanget förenas med minst två saker. De är alla asylsökande från Irak och för tillfället bor de alla på mottagningscentralen i Punkalaidun med knappt hundra kilometers avstånd från Tammerfors.

Raad som tidigare hade en biltvättningsfirma i Bagdad är förtjust i Punkalaidun.

– Tro det eller inte, jag skulle gärna stanna i Punkalaidun. Där finns det varken skrik eller bilar och människorna är artiga. Dessutom kommer jag från en lantbrukarsläkt, säger han.

Samarbete mellan asylsökande och matmarknadsföringsbyrå

Restaurangen i Tammerfors fylls snabbt. Kunderna sitter vid borden, på soffan och fönsterbräden. Medlemmarna i familjen Dahlgren, Anna, Mikael, Aada och Venla sätter sig på golvet. Barnen provar gärna på nya smakar.

– Verkligen en utmärkt idé, konstaterar barnens mamma Anna och hoppas att hon kunde stöda asylsökande mer.

– På något sätt kommer vardagen alltid emellan.

Idén om asylsökandes restaurang föddes bland arbetsgruppen av Trust Food-marknadsföringsbyråns arbetstagare.

– Vi tänkte att man måste komma på något på Restaurangdagen, berättar Marjut Kuula från Trust Food.

Gruppen tog kontakt med mottagningscentralen i Punkalaidun och föreslog grundandet av en gemensam restaurang till asylsökande. Idén togs emot ivrigt.

– Det här är inte någon enkelriktad välgörenhet utan det har varit jätteroligt för oss, tillägger Kuula.

All mat såld inom två timmar

Det regnar snöblandat regn ute, inne spelas arabiska pop, dansgolvet fylls och fönstren immas. Tareq går kring kunderna och erbjuder sött svart te. Raad står vid sidan med armarna i kors och tittar leende på det nästan tomma serveringsbordet och andfådda dansarna på dansgolvet.

– Otroligt, helt otroligt, suckar han.

Inom en och en halv timme var maten slut.

– Och vi var rädda att vi skulle komma härifrån tillbaka till mottagningscentralen med all mat, berättar Maiju Kari från Trust Food.

Efter fyra timmar från restaurangens öppnande går de sista kunderna. Kockarna sitter trötta på soffan.

Man har fått så rikligt med pengar att det täcker alla kostnader och räcker till att förverkliga den planerade resursdagen för alla asylsökande som var med. Irakiska kockarna stavar ”kiitos” med Maiju Kari och skålar.

Text: Veera Moll