Jul i Sinnet-insamlingen drogs igång i varm stämning

Tatu Blomqvist / Finlands Röda Kors
Tatu Blomqvist / Finlands Röda Kors

Inte ens duggregnet kunde förstöra den varma stämningen under öppnandet av insamlingen Jul i Sinnet på fredag på Helsingfors järnvägsstation. Öppnandet av den traditionella insamlingen som stöder mindre bemedlade barnfamiljer firades på barnkonventionens dag.

Såhär deltar du i insamlingen:
  • Insamlingskonto: FI17 1596 3000 2020 20, NDEA FIHH, skriv "HJM" i meddelandefältet.
  • Insamlingstelefon: 0600-16555 (10 €/samtal + lsa/msa)
  • Bidrag per textmeddelande: sänd meddelande HJM till 16499 (10 €/textmeddelande)
  • Företag - se anvisningarna gällande företagsbidrag och tv-synlighet
yrityslahjoitukseen ja televisionäkyvyyteen liittyen - See more at: https://www.punainenristi.fi/uutiset/20151117/tyonteko-ei-enaa-suojaa-ko...
Yritykset - katsokaa ohjeet yrityslahjoitukseen ja televisionäkyvyyteen liittyen - See more at: https://www.punainenristi.fi/uutiset/20151117/tyonteko-ei-enaa-suojaa-ko...
Yritykset - katsokaa ohjeet yrityslahjoitukseen ja televisionäkyvyyteen liittyen - See more at: https://www.punainenristi.fi/uutiset/20151117/tyonteko-ei-enaa-suojaa-ko...

Människor som var på väg till jobbet och Jul i Sinnet-fans stannade och drack en kopp varm glögg och lyssnade på Suvi Teräsniska som uppträdde på plats.

– Det är jättefint att man ordnar en sådan insamling. Det finns en hel del barnfamiljer i Finland som kanske saknar julsinnet om de hela tiden måste spara på allt, säger Teräsniska.

För tillfället bor 117  000 barn dvs. nästan 11 procent av alla barn i Finland i mindre bemedlade hushåll. Teräsniska påminde att genom små saker kan man göra människor lyckliga.

– Redan det kan vara en stor hjälp att man får en skinka och övrig julmat på bordet.

Julglädje och bra julstämning till 22  000 familjer

Målet med den gemensamma insamlingen av Finlands Röda Kors och Mannerheims barnskyddsförbund är att samla in rekordartade 1  540  000 euro. Insamlingen som pågår fram till julafton utförs i samarbete med Yle´s Morgon-tv, Yle Radio Suomi och Yle Radio Vega.

Med hjälp av insamlingsintäkterna delas ut 22  000 gåvokort till barnfamiljer som är mindre bemedlade eller på något annat sätt befinner sig i trångmål.  Med gåvokort värda 70 euro kan familjerna handla mat i alla K-mataffärer, Lidl-affärer samt i alla S-gruppens affärer.

Pentti Viljamaa från Röda Korsets avdelning i mellersta Helsingfors deltog i insamlingen som bössinsamlare och var med åtminstone för 15:e gången.

– Det här är en fin insamling som stöder fattiga familjer i hemlandet. Jag vet också själv många fattiga barnfamiljer och arbetslösa som behöver hjälp, begrundade Viljamaa sitt deltagande.

Röda Korsets avdelningar och MLL föreningar utför tätt samarbete med rådgivningar, socialtjänsten och församlingarnas diakoniarbete för att välja ut de familjer som får gåvokortet. Korten delas ut i god tid före jul så att familjerna hinner köpa julglädje på matbordet.

– Hjälp går till ett bra mål och jag vet att genom Röda Korset når den också fram, sade Jari Korpinen som gav ett bidrag till insamlingsbössan.