Förvärvsarbete skyddar inte längre mot fattigdom – Insamlingen Jul i sinnet stöder barnfamiljer

Hanna Linnakko / Finlands Röda Kors
Fotograf: Hanna Linnakko / Finlands Röda Kors

Insamlingen Jul i sinnet som stöder barnfamiljer med knappa resurser startade idag 20.11. Finlands Röda Kors och Mannerheims barnskyddsförbund kommer i år att dela ut 22 000 presentkort och det är rekord. Behovet är stort, den långa ekonomiska krisen ökar barnfamiljernas utsatthet.

Såhär deltar du i insamlingen:
  • Insamlingskonto: FI17 1596 3000 2020 20, NDEA FIHH, skriv "HJM" i meddelandefältet.
  • Insamlingstelefon: 0600-16555 (10 €/samtal + lsa/msa)
  • Bidrag per textmeddelande: sänd meddelande HJM till 16499 (10 €/textmeddelande)

Att förvärvsarbeta är inte längre en garanti för tillräckliga inkomster. Arbetslöshet finns ofta med i bilden i barnfamiljer som har det ekonomiskt svårt men då snuttjobb och deltidsanställningar blivit vanligare finns det också fattigdom i familjer där föräldrarna har jobb. 

– Förändringar på arbetsmarknaden men också nedskärningar i olika bidrag försvårar vardagen för många barnfamiljer. Barnbidragets nivå ligger nu 30 % under nivån för 20 år sedan, också hemvårdsstödet är kännbart mindre nu är för 20 år sedan.  Speciellt svår är situationen för ensamförsörjare säger Esa Iivonen, ledande expert på Mannerheims barnskyddsförbund.

117 000 barn, nästan 11 % av alla barn I Finland hör till familjer som är låginkomsttagare. Förutom ensamförsörjarna har också familjer med många barn en svår situation.

Barnens situation är inte jämlik

Det verkar som om klyftan mellan barnfamiljernas inkomster växer.  En del barnfamiljer har det väldigt gott ställt medan en del har det verkligt knappt och får kämpa för att klara utkomsten.

– Barnen i familjer med låga inkomster är inte i en jämlik ställning. Barnet kan bli utanför eller utsättas för mobbning om det inte har möjlighet att delta i kompisarnas födelsedagsfester, i klassresor eller i dyra fritidsintressen säger Varpu Salmenrinne, planerare på Finlands Röda Kors väntjänst.

Då barnfamiljer drabbas av långvariga ekonomiska problem kan följderna vara utslagning som påverkar flera generationer.
 En god barndom skapas av trygghet och engagemang men också av tillräckliga materiella resurser. Att trygga dessa resurser borde vara kärnan i välfärdssamhället säger Varpu Salmenrinne.

Målet är nytt rekord

 
Finlands Röda Kors och Mannerheims barnskyddsförbunds insamling Jul i sinnet ordnas nu för 19:nde gången. Insamlingen sker i samarbete med YLEs finskspråkiga morgon-TV, Yle Radio Suomi och Yle Radio Vega.
 
Målsättningen är att samla in 1 540 000 euro vilket skulle vara nytt rekord. Röda Korsets avdelningar och Mannerheims barnskyddsförbunds föreningar väljer i nära samarbete med socialverket och församlingens diakoniarbete ut de familjer som ska få presentkorten.
 
22 000 presentkort delas ut till behövande familjer för att de ska kunna köpa mat till julen. Ett presentkort är värt 70 euro och de kan användas i de mataffärer som är med i kampanjen som samarbetspartners, det vill säga K-kedjan, S-kedjan och Lidl.

Insamlingen startar den 20 november och den fortsätter fram till julafton, 24.12.2015. Yles morgon-TV kommer dagligen att informera om insamlingen Jul i sinnet i sina sändningar, ända fram till 24.12.2015.