En vän lär ut finska och tar en med och åka skridskor

Jarkko Mikkonen / Finlands Röda Kors
Jarkko Mikkonen / Finlands Röda Kors
Jarkko Mikkonen / Finlands Röda Kors
Visste du detta om vänverksamheten?
  • Cirka 8000 frivilliga vänner är verksamma vid Finlands Röda Kors vänförmedling. En av verksamhetsformerna är den mångkulturella vänverksamheten.
  • Du kan stöda vänverksamheten genom att bli månadsgivare eller genom att anmäla dig som frivillig inom vänverksamheten.
  • Man bekantar sig med vänverksamheten också i Vain elämää Goes Punainen Risti-specialavsnittet på Nelonen fredag 13.11 kl. 20.

I början lärde Päivi och Arto Hozan och Jasim finska. Nuförtiden byter man recept eller reser tillsammans till sommarstugan.

Stämningen hemma hos den irakiska kurdfamiljen i Esbo är gemytlig. Röda Korsets frivilliga Päivi Lind och Arto Aaltonen sitter vid köksbordet hemma hos familjen Salim. Hozan Salim häller upp te i kopparna och Jasim Salim erbjuder bakelser. Familjens fyra barn hoppar ute på trampolinen.

Hozan, Päivi, Jasim och Arto sitter vid samma bord av en slump. Berättelsen börjar år 2009 när Jasim Salim anlände som asylsökande till Finland. Livet i hemstaden Mosul i Irak hade blivit farligt och Jasim som arbetade som optiker reste till Finland för att söka om asyl. Hustrun Hozan och barnen kom efteråt och flydde till Finland år 2012.

I början talade Salims inte finska och särskilt Hozan var ensam. Hon var ensam hemma med små barn och kunde inte komma till en kurs för att lära sig finska.

Jasim oroade sig för sin hustrus orkande. Med hjälp av hans tolkvän kontaktade han Röda Korset och bad om sällskap för Hozan och hjälp för att lära sig finska. Vid detta skede bekantade sig familjen med Päivi.

– Att delta i Röda Korsets vänverksamhet hade redan länge varit min dröm. Ett passande tillfälle kom äntligen när jag för tre år sedan lämnade arbetslivet. Jag gick Röda Korsets vänkurs och nästan omedelbart efter kursen bad man mig som vän för Hozan, minns Päivi.

I början var språkmuren hög men gestspråket hjälpte för att vänskapen kunde börja.

Drömmen om utbildning och arbetsplats

Två år senare behövde Jasim hjälp med studerande av matematiska ämnen. Han hade kommit till en förbererande utbildning för invandrare där man också lär sig matematik, fysik och kemi.

Päivi misstänkte att hennes matematikkunskaper inte är tillräckliga och bad om en frivillig vän för Jasim för att hjälpa med studierna. Röda Korset skickade Arto som vän till Jasim.

– Utöver matematik hjälper jag Jasim bland annat i studierna i engelska. Även om Jasim redan kan finska väl behövs det också fantasi. Man måste fundera på hur man kan förklara sådana abstrakta ord som ”princip”, belyser Arto.

Nu är Jasim färdig med utbildningen och ska söka sig till yrkesskolan för att studera till frisör. Hozan som tidigare också arbetade som optiker såsom sin man deltar för sin tur nu i en förbererande utbildning för invandrare. Med den tidigare utbildningen kan man inte arbeta som optiker i Finland.

Nuförtiden talar både Hozan och Salim bra finska.  Men allt kan de inte ändå förstå och då behövs hjälp från Päivi eller Arto.

– En gång fick jag ett tresidor långt brev från läkaren. Det enda jag förstod var den första satsen: ”Ni har reserverats en tid”, skrattar Jasim.

Jasim är också inspirerad av frivilligarbetet. Hon har ordnat en klädinsamling för asylsökande och fungerat som en frivillig tolk på mottagningscentralen.

– Jag minns när jag hjälpte en 15-årig pojke. Han hade hård tandvärk men språkmuren gjorde att han inte kunde berätta om det för någon. Han hade drabbats av värk två dagar innan jag kunde hjälpa honom. Efter det kunde pojken omedelbart komma till läkare, berättar Jasim.

Skridskoutflykter och gemensamma middagar

De fyras vänskap började med studerande men nuförtiden innebär det också en hel del annat. Arto och Jasim har bland annat gått tillsammans på bilköp. Med Päivi har Salims åkt skridskor och besökt sommarstugan.

Också Artos, Päivis och Salims familjer har bekantat sig med varandra. På de gemensamma middagarna har man smakat på både finska och kurdiska måltider. Päivi och Hozan byter gärna recept och lagar mat tillsammans. Päivi och hennes familj har också haft möjlighet att genom Salims bekanta sig med firandet av Ramadan.

– Det var en fin upplevelse. Efter solnedgången åt vi en festlig middag och kom hem först klockan två på natten, säger Päivi.

– Jag vet inte hur jag kunde tacka Röda Korset, Päivi, Arto och den frivilliga vänförmedlaren Ulla-Maija som förde oss tillsammans, säger Jasim.