Jukka Poika besökte en mottagningscentral

Zodiak Finland Oy
Teemu Ullgrén

I programmet Vain elämää Goes Punainen Risti bekantade sig kändisarna från de tidigare säsongerna med Röda Korsets vänverksamhet. Reggaemusikern Jukka Poika redde ut vad frivilliga gör på en mottagningscentral.

Vain elämää Goes Punainen Risti
  • Kom ihåg att titta på Vain elämää Goes Punainen Risti-specialavsnittet. I avsnittet bekantar man sig med Röda Korsets vänverksamhet. I avsnittet uppträder Anssi Kela, Kaija Koo, Maija Vilkkumaa, Maarit Hurmerinta, Pauli Hanhiniemi och Jukka Poika.
  • Programmet visas på Nelonen fredag 13.11 kl. 20.00 med repris 15.11 kl.18.35 och 17.11 kl. 16.30. Dessutom kan man se avsnittet i ruutu.fi-tjänsten på webben.
  • Stöd vänverksamheten genom att bli en månadsgivare.
  • Anmäl dig som vänverksamhetens frivillig, det behövs inte någon tidigare erfarenhet. 

Till Finland har i år anlänt ett rekordantal asylsökande. Under hösten har Röda Korset grundat i genomsnitt två nya mottagningscentraler per dag runt om i Finland.

En av de nya mottagningscentralerna är mottagningscentralen i Röykkä i Nurmijärvi. Där inkvarteras asylsökandefamiljer. Jukka Poika besökte Röykkä i september och åt frukost med en familj från Jemen. Familjens fader Abu berättar att familjen tvingades lämna sitt hem.

– Jag såg när grannarna dog i bombningarna. Vad annat kan man då göra än att fly? säger Abu.

Också afghanska Masumas och Ibrahims familj måste lämna sitt hemland över två år sedan. Familjens yngsta barn är bara två månader gammal – hen föddes under resan till Finland. Familjen och Jukka Poika hade inte något gemensamt språk, trots det kunde alla säga ”kiitos” på finska.

Jukka Poika berättar att han funderade över mottagningscentralens invånares öde även länge efter besöket.

– När jag lever mig in i en sådan människas öde som blir tvungen att lämna sitt hem och resa farliga rutter för att kunna bosätta sig på ett tryggt ställe, känner jag empati, säger han.

– Många asylsökande har inte möjlighet att återvända hem på en lång tid. Det är också osäkert om det överhuvudtaget finns något hem kvar.

Frivilliga spelar en viktig roll

Redan över 7000 frivilliga inom Finlands Röda Kors har varit med och stött asylsökande som anländer till landet.

Frivilliga bland annat hjälper personalen i grundandet av mottagningscentraler, sorterar och delar ut kläder samt handleder nykomlingar. Dessutom ordnar frivilliga olika slags aktiviteter till asylsökanden, såsom språkklubbar och sport.

– Frivilliga spelar en oerhört viktig roll på mottagningscentralerna och i hela vår verksamhet. På mottagningscentralerna fungerar frivilliga som en bro mellan asylsökanden och det finländska samhället och hjälper för sin del i integrationsprocessen, säger Maria Pikkarainen, planerare för organisationsutveckling vid Röda Korset.

Vid behov kan man grunda en mottagningscentral även inom ett dygn. Asylsökande får sängkläder, madrasser och mat.

Jukka Poika är förvånad över hur man kan dra igång verksamheten inom så kort tid. Han berättar att han verkligen respekterar arbetet som Röda Korsets frivilliga utför för humanitet.

– Det är frivilligas vänliga ansikten som en flykting som anländer till Finland först ser. Tillsammans med frivilliga tar man också de första stegen mot integrationen till den finländska kulturen, säger Jukka Poika.