Anssi Kela: ”Att påverka är viktigare än att göra musik”

Teemu Ullgrén
Teemu Ullgrén
Teemu Ullgrén
Teemu Ullgrén

Anssi Kela bekantade sig med Röda Korsets vänverksamhet i Vain elämää Goes Punainen Risti-specialavsnittet som visas på Nelonen 13.11. Musikern tillbringade dagen som frivillig och uppmuntrar var och en av oss att hjälpa på det sättet som passar just en själv.

Visste du att
  • Uppemot 8000 frivilliga vänner är verksamma i Finlands Röda Kors vänförmedling.

  • Du kan stöda vänverksamheten genom att bli månadsgivare. Exempelvis med 10 euro per månad utbildar vi fyra nya frivilliga årligen. 

  • Du kan anmäla dig som vänverksamhetens frivillig, det behövs inte någon tidigare erfarenhet.

Sångare och låtskrivare Anssi Kela tvekade inte en sekund när han bjöds med att bekanta sig med Röda Korsets vänverksamhet. Kela tillbringade en händelserik inspelningsdag med vänverksamhetens frivilliga Teemu Väisänen, Noora Aho, Siaka Dibban och Hassen Hnin.

– Jag är särskilt imponerad över hur låg tröskel-verksamhet vänverksamheten är. Med hjälp av denna verksamhet har ungdomar möjlighet att utveckla sina sociala kunskaper, vilket är oerhört viktigt, funderar Kela.

Kelas dag som frivillig började i Haukilahden lukio (Gäddviks gymnasium) i Esbo där han tillsammans med andra frivilliga ordnade en klädinsamling för asylsökande som anländer till Finland. Slutligen levererade gruppen bidragen till Röda Korsets Kontti-återvinningsvaruhus där man sorterar bidragen för mottagningscentralerna.

Var och en av oss kan hjälpa

Röda Korset är en bekant organisation för Kela. Han strävar till att stöda organisationens arbete genom att donera varor och sprida information om Röda Korsets världsomfattande biståndsarbete. Musikern uppmuntrar också andra att hjälpa.

– Röda Korset är en pålitlig hjälpare såväl i Finland som ute i världen. Det är bra att förstå att man också själv kan hjälpa antingen genom att ge organisationen tid eller pengar.

Som en offentlig person är det viktig för Kela att han kan utnyttja sin position också för att hjälpa andra människor.

– Jag vill hjälpa de nödställda, vare sig det handlar om att uppträda i en välgörenhetskonsert eller att sprida information genom mina egna kanaler i sociala medier. Jag anser påverkansarbete till och med viktigare än att göra låter.

Den populära musikern har en utmärkt arena för det samhälleliga påverkansarbete: Endast på Facebook har Kela nästan 75 000 följare och antalet stiger.

– Min publik är kanske lite större än vanligt men vem som helst kan sprida information till det egna nätverket om det som man känner viktigt.

Hedersbetygelse till alla frivilliga

En dag med Röda Korsets ungdomar lärde Kela att frivilligarbete är framför allt roligt och belönande.  Och man behöver inte en cent för att göra det.

– I Finland finns det också en hel del människor som inte nödvändigtvis har råd att ge ett penningbidrag. I vissa fall kan frivilligarbete vara även mer värdefullt än pengar. Det är viktigt att komma ihåg att när man hjälper blir man också själv på bra humör, berättar Kela leende.

Musikern vill skicka hälsningar och en stor hedersbetygelse till Röda Korsets alla frivilligarbetare.

Det är jättefint när en människa skänker sin tid och arbetsansats för en viktig sak.