Burundiska Daniel ler igen

Belgiska Röda Korset
Belgiska Röda Korset
Belgiska Röda Korset

Med stödet från Näsdagen hjälper Röda Korset det 9-åriga föräldralösa barnet Daniel och hans syskon.

Näsdagen
  • Näsdagen-fonden ordnar varje år kampanjen Näsdagen. Med kampanjen samlar man in medel för att främja ett människovärdigt liv för barn i utvecklingsländerna.
  • Med stödet från Näsdagen utför Röda Korset och åtta andra organisationer långsiktigt utvecklingssamarbete i Afrika, Asien och i Central- och Sydamerika. Finlands Röda Kors biståndsmål är Bolivia och Burundi.
  • Finlands Röda Kors Näsdagsprojekt i Burundi bygger upp sundare och tryggare samhällen och stärker det burundiska nätverket av volontärer. 
  • Läs mer om Finlands Röda Kors och Näsdagens samarbete.

Det finns många finländare som kommer ihåg den lilla Daniel som var i Näsdagen-programmet år 2013. Daniel levde i kommunen Bugabira i Burundi tillsammans med sin lillebror och syster.

Tre föräldralösa barn som hade förlorat sina föräldrar till aids, försökte leva sitt liv utan föräldrar. Som äldsta av barnen var Daniel familjens huvud.

För två år sedan hade Daniel bara ett önskemål: att dö. Daniels stelna ansikte stannade i tusentals finländares minne.  Många fällde en tår.

Mat, utbildning och tak över huvudet

Under de förgående två åren har Daniels egen gemenskap återbyggt syskonens hus. I deras hus finns nu tre sovrum, ett litet vardagsrum, ett småskaligt kök och toalett med möjlighet att tvätta händerna.

Ovanför barnens sängar finns moskitonät. Den egna köksträdgårdens produkter kompletteras med att de nu är hjälpmottagare i FN:s näringsprogram. Barnen har fått kläder, skoluniformer, skolmaterial och hushållsutrustning.

Daniels lilla familj är ett exempel för andra.

Frivilliga hjälper

I september 2015 ler Daniel ofta brett. Allt är bra nu. Enligt Daniel är de finaste sakerna just nu att de inte är så ofta sjuka och att de har möjlighet att äta tillräckligt.

Frivilliga inom Burundiska Röda Korset i Bugabira är glada när de kan vittna förändringarna i Daniels och hans syskons liv. Också deras skolgång går nu bättre än förut.

En av byns frivilliga hjälper dem med läxorna, på samma sätt som Röda Korsets frivilliga driver läxhjälpsverksamhet i Finland.

Oroligheterna i Burundi förorsakar bekymmer

Oroligheterna, som har drabbat Burundi i samband med det senaste valet och därefter, har också haft inverkan på Bugabira.

Daniel berättar att en gång fanns det män utanför deras dörr som varnade dem att de borde fly från sina hem för sin egen trygghets skull. Frivilliga inom Röda Korset misstänker att männens avsikt var att kapa barnens hus åt sig själva.

Ordförande till Röda Korsets avdelning lyckades lugna Daniel och lovade ta hand om barnen om krisen blir värre. Som sista utväg lovade han att själv ta barnen med sig på flykt och sköta om dem.

Lyckligtvis har man inte behövt fly. Cirka 100 000 burundiska har tvingats fly till Tanzania där de lever på flyktingläger.

Daniel är glad och tacksam för Röda Korsets hjälp. Han berättar att han vill själv vara frivillig som vuxen. På det sättet kan han hjälpa andra så som man har hjälpt honom och hans syskon.