Mottagningscentralen i Kangasala rullar med frivilliga krafter

Miisa Kaartinen
Miisa Kaartinen
Miisa Kaartinen
Miisa Kaartinen

Frivilliga tar hand om att invånarna har mat, kläder och ett ställe där de kan sova. Ibland tar man tillsammans en kopp kaffe och en munk.

Nu finns det liv och rörelse på gården av det gamla Kaivanto-sjukhuset i Kangasala. Några unga män från Irak cyklar genom parkeringsplatsen. De är på väg mot Kangasala-centrum och hälsar förbipasserande med ”moi”.

Vi befinner oss i mottagningscentralen som grundades i september i Kangasala. Halvägs in i  oktober har cirka 200 invånare anlänt till centralen. I skiftet mellan oktober och november stiger antalet invånare när man får också resten av sjukhusets utrymmen för mottagningscentralens bruk.

I centralen finns en egen cykelverkstad där invånarna hjälper till att reparera cyklar som är i dåligt skick. De kan låna cyklarna mot en pant på fem euro så att de har möjlighet att cykla till centrum eller närområdena.

Uppemot 160 frivilliga

Utöver anställda tar en hel del frivilliga inom Röda Korset hand om mottagningscentralens invånare. Genast när mottagningscentralen öppnades anmälde sig cirka hundra frivilliga. Nu finns det redan 160.

Riitta Järvinen och Raija Hokkanen har varit med i verksamheten sedan centralen öppnades. De kommer väl ihåg de första dagarna.

– Det var ganska hektiskt.  De första invånarna borde komma på måndag men sen informerade man oss att de redan kommer under veckoslutet. Därefter hade vi väldigt bråttom att få allt färdigt, minns Riitta Järvinen.

Å andra sidan var denna tid också väldigt belönande enligt Järvinen.

– Det ger mycket åt en själv när man kan ge en resenär ett tryggt och rent ställe där man kan sova. På en dag kunde vi arbeta tio timmar men det kändes inte tungt. Därefter sov man själv gott när man visste att man hade hjälpt.

Under de första veckorna har frivilliga bäddat sovplatser och sorterat de kläder som man har donerat till mottagningscentralerna. Asylsökanden hjälper själva med att dela ut mat och städa efter måltiden.

Språkskola och kaffe med munk

En stor del av frivilligas arbete är nu att umgås med invånarna. Många har mycket att fråga. Man talar engelska. Om någon inte kan engelska finns det tolkningshjälp. Som bäst planerar man att grunda en språkskola.

Man försöker också ordna andra slags aktiviteter. Invånarna har hjälpt i talkot på en hästgård i närheten och följande uppgift är att hjälpa på en lokal lantgård.

Man har också ordnat några fotbollsmatcher. Invånarna har ett eget lag, Muutto-Haukat från Bagdad. Laget har spelat mot yrkesskolan och mot Voiton veteraanit i Kangasala. Härnäst ska man resa till Valkeakoski som Hakas gäster. Laget spelar en match mot Hakas andralag och därefter tittar man ännu på en ligamatch.

Aimo Salo från Kangasala har tagit som sin uppgift att erbjuda invånarna skjuts, ibland till byn, någon gång till att besöka sevärdheterna.

– Vi har tagit en kaffe och munk på bilmuseet i Vehoniemi och gått runt loppisarna i Kangasala. En dag besökte vi Tammerfors, berättar Salo.

Frivilliga hjälper från två till tre gånger i veckan på mottagningscentralen och alltid några timmar åt gången. Man kan komma och gå så som det bäst passar just en själv.

Motivet är viljan att hjälpa.

– Trots allt har vi en hel del välmående här i Finland. Jag vill dela vidare mitt egna goda. Samtidigt får en pensionär härigenom någonting meningsfullt att göra, säger Riitta Järvinen.

– Kanske räddar man inte världen men på det här viset kan man åtminstone göra någonting för det.

Text: Hanna Hyvärinen