I vänverksamheten är närvaro tillräckligt

Leena Koskela
Leena Koskela
Leena Koskela

Hurdan är vänskapen mellan dem som har träffat varandra via Röda Korsets vänförmedling? Sirkka-Liisa Koivukoski, 90, och Ilta-Maija Bohm, 74, berättar.

Kom med!
  • Vill du vara en vän till en annan? Som frivillig vän ger du precis så mycket av din tid som passar  dig själv. Läs mer.
  • Behöver du en vän eller en kompis med vem du till exempel kan gå på en kopp kaffe? Röda Korset förmedlar vänner till dem som behöver dem. Läs mer.
  • Genom att stöda vänverksamheten möjliggör du att vi kan förmedla vänner för dem som behöver dem runt om i Finland. Läs mer.

– Vi fann varandra genast, glädjs Ilta-Maija Bohm och Sirkka-Liisa Koivukoski som har träffat varandra via Röda Korsets vänförmedling.

Det märks. Koivukoski och Bohm, som lärde känna varandra i juli, skojar och skrattar tillsammans och lovprisar varandra.

– Ilta-Maija är en förtjusande person. Det är svårt att beskriva hur det är när personkemin stämmer, men det hände när vi träffades, berättar Koivukoski.

– Man behövde inte vara reserverad, utan det kändes genast naturligt att vara tillsammans med Sirkka-Liisa från början, tillägger Bohm.

Redan inom en kort tid lär man känna varandra

Frivilliga vännens uppgift är enkel: att vara närvarande. Koivukoski och Bohm har redan hittat en hel del att göra och gemensamma intressen. Ett av dem är litteratur.

Koivukoski förargar sig över att hon inte kunde ta alla sina böcker med när hon flyttade från Jyväskylä till Helsingfors för några år sedan. Också nu fylldes hyllorna av böcker.

Bohm har planerat en gemensam läsutmaning för dem.

– Jag har tänkt att vi kunde läsa romanen Graniittimies av Sirpa Kähkönen högt i turer. Boken börjar leva på ett helt annat sätt när man läser upp den, säger Bohm.

Utöver att läsa diskuterar väninnorna mycket, ofta om historia och om sina liv. Bohm har också träffat Koivukoskis dotter och hon berättar att hon kom bra överens med henne.

Den rätta timingen hjälpte

Kvinnorna bor nästan grannar i Hertonäs i Helsingfors. Röda Korsets vänförmedling hjälpte dem att hitta varandra i somras.

Vid den tiden hade Bohm varit verksam som Röda Korsets frivillig i 15 år, bland annat i första hjälpen och på Läxhjälpsklubben. Hon saknade någonting nytt och vänverksamheten var ett alternativ. Samtidigt kontaktade Koivukoskis dotter Röda Korset och anmälde sin mor med i vänverksamheten.

Vänförmedlingen upptäckte ett passande vänpar och förenade dem.

Planer om shopping och restaurangbesök

Bohm och Koivukoski har redan planer gällande nya sammanträffande. En av dem är att besöka Marimekko-butiken i närhet och äta ute på samma gång. Det kräver lite arrangemang att gå ut eftersom Koivukoski sitter i rullstol.

Dagens vänner förbinds också genom sociala medier. Koivukoski har en dator och en internetförbindelse hemma. Hon berättar att hon redan har anslutit sig till Facebook för där kan man lätt följa släktingars liv. Också Bohm har en profil på Facebook och hon glädjs när hon hör att också Koivukoski har anslutit sig.

– Du är alltså också på Facebook? Vi kan ju vara vänner också där!