Sjöräddning, mat, fristad - Tunisiens Röda Halvmåne hjälper människor som man har räddat på havet.

Tatu Blomqvist
Tatu Blomqvist
Tatu Blomqvist
Tatu Blomqvist

Tunisiens Röda Halvmåne arbetar i Ben Gardanes mottagningscentral som ligger nära gränsen till Libyen.

Skydda humanitet – underteckna appellen
  • Underteckna appellen för flyktingars och asylsökandes humana behandling.
  • Appellen kräver de länder som undertecknat Genevekonventionerna att garantera invandrare och flyktingar deras människovärde och skydda dem likvärdigt som alla andra.
  • Appellen publiceras vid den 32:a internationella rödakors- och rödahalvmånekonferensen i Geneve.
  • Läs mer om kampanjen (på engelska) och följ kännetecken #ProtectHumanity i sociala medier.

Det är dags för middag i Ben Gardane i Tunisien, nära gränsen till Libyen. En tyst kö bildar sig vid dörren till mottagningscentralen som nyligen har renoverats. Huset var tidigare ett hönshus.

Issam Kebiri, 21 som är frivillig inom Tunisiens Röda Halvmåne, ger artigt och leende mat till de hungriga. Tunisiens Röda Halvmåne arbetar i mottagningscentralen tillsammans med FN:s flyktingorganisation UNHCR och IOM-invandrarorganisation och hjälper invandrare och asylsökande som räddats från havet.

– Mitt dagliga arbete innebär att leverera mat och fråga om människors hälsa. Jag kartlägger behovet av sjukhusvård eller mediciner, förklarar Kebiri.

– Jag tycker att jag är likadan som de är, de är mina bröder, vi är alla människor. Vi behandlar alla likadant.

För sju månader sedan slutade Kebiri sitt arbete som taxiförare och är nu verksam som frivillig på heltid.

– Jag tycker väldigt mycket om frivilligarbete, därför beslöt jag att delta i Röda Halvmånes verksamhet och erbjuda min hjälp enligt vad jag förmår.

Önskan om att hitta arbete 

Kebirs kollega Sana Jedir har redan åtta års erfarenhet av frivilligarbete. Utöver att leverera mat och kläder, erbjuder frivilliga råd och möjlighet att ringa till släktingar.

– De flesta av dem har tillbringat 3-4 dagar på havet i en söndrig båt. Det påverkar deras sinne och kan förorsaka problem. När de anländer här kan de vara suicidiala och rädda och kan inte lita på någon. I synnerhet kvinnor är sårbara, säger Jendli.

Han deltar i en spontan fotbollsmatch på mottagningscentralens gård. En av spelarna, Usas Izevbizua, arbetade som maskintekniker hemma i Nigeria.

– Jag hoppas att jag kan hitta arbete här. Tunisiska människor är väldigt vänliga, jag skulle vilja stanna här, säger han.

Några män har hittat arbete som dagsarbetare i staden men för det mesta sover man och väntar.

– Jag försöker hålla mig aktiv: jag går runt omkring och spelar fotboll, förklarar Izevbizua.

En båt transporterar till och med hundra människor

Den största delen av mottagningscentralens invånare kommer från Nigeria och andra länder i Afrika. De anlände för en vecka sedan med en gummibåt som hade 124 passagerare.

Destinationen var Italien men det gick inte som planerat: de blev slutligen räddade av Tunisiens sjöbevakning. Också Tunisiens Röda Halvmåne utför sjöräddning med lokala fiskare som har fått utbildning av organisationen Läkare utan gränser.

– Under mitt senaste sjöräddningsuppdrag var det hård storm och höga vågor. Vi drog människor upp i vår båt. Några av dem började be, några tackade gud för att vi räddade dem från döden. Det var svårt för mig att tro på vad jag såg, säger fiskaren M´chanek Salaheddine.

Vattnet är väldigt långgrunt utanför staden Zarzis. Det är så grunt att de övergivna träbåtarna som transporterade människor nu är förankrade i havsbottnet.  Det är svårt att tro att till och med över hundra människor har rest i dessa båtar.

– I Europa klagar man på flyktingflödet men också i Europa, liksom här i Tunisien, måste man bära ansvaret, konstaterar Salaheddin och skakar på huvudet.

Alla överlever inte

Tunisiens Röda Halvmåne har i år begravt 39 döda som har hittats i havet.

Döda spolas upp på stranden, ofta utan personpapper, och därför skriver man upp kännetecken i en blankett. I blanketten finns frågor som: var kroppen hel? Man eller kvinna? Längd, vikt? Behåring i ansiktet, på kroppen? Kläder, skor, glasögon? Har man tagit fingeravtryck eller en bild av kroppen? Var har man begravt den avlidne?

Den största delen av de avlidna är begravda bakom sanddynerna, på en före detta soptipp vid vägen till Ben Gardane.

– Tunisiens Röda Halvmåne har ett nytt projekt med staden Zarsis.  Vi tar de avlidna i likpåsar och begraver dem i egna gravar. Vi hedrar de avlidna när vi begraver dem, det här är mitt arbete. Vi gör ingen skillnad mellan religioner eller hudfärg, berättar frivilliga Chamseddine Marzoug.

– Jag hoppas att vi kan lösa problemet med människor som kommer från Libyen. Deras öde kan vara här på begravningsplatsen.

Text: Sanna Ra