”Det ända vi har kvar är våra liv”

Jarkko Mikkonen
Abu Bakar, specialist inom logistik från Aden, flydde med sin sjumedlemmarsfamilj från det brutala kriget i Jemen. Han anlände till Finland på grund av landets och dess medborgares goda rykte, bekanta och den snabba asylprocessen.
Fotograf: Jarkko Mikkonen

Abu Bakar flydde kriget i Jemen till Finland med sin familj.

Visste du att
  • Det finns för tillfället mer flyktingar i världen än någonsin efter andra världskriget.
  • Finlands Röda Kors har inlett en betydande biståndsoperation för att hjälpa asylsökande som anländer till Finland.
  • Inrikesministeriet ansvarar för finansiering av mottagningscentraler.
  • Du kan stöda asylsökande.
  • Röda Korset bl.a. utbildar frivilliga för att stöda asylsökande. Du kan hjälpa genom att ge ett bidrag till Röda Korsets katastroffond.

– Vi flydde för våra liv, berättar 38-åriga Abu Bakar, pappa för en familj med sju medlemmar.

Bakar talar flytande engelska, hör till medelklassen i sitt land och är till yrket logistiker. Han har specialiserat sig inom handelns leveranskedjor.

Bakar kommer från staden Aden i Jemen. På grund av det månadslånga brutala kriget är staden ruinerad. Bakar har fem barn, det yngsta är tre och äldsta tolv år.

– Vi hade en lägenhet i ett flervåningshus. Det enda vi har kvar nu är våra liv, säger Bakar.

Under veckoslutet övernattade Bakar med sin familj i en nödinkvarteringsenhet i Torneå. Familjen förberedde sig för det sista skedet av den långa flykten.  Destinationen är Helsingfors.

Majoriteten av yemeniter är i behov av humanitär hjälp

Familjen flyr eftersom förödelsen som kriget förorsakat, och den ständiga livsfaran har förstört tron på framtiden i hemlandet. Enligt Internationella rödakorskommittén (ICRC) är fortfarande åtta av tio yemeniter i behov av akut humanitär hjälp.

Bakars familj reste från Aden till Dijbouti i Afrika och därifrån vidare till Istanbul. Från Turkiet fortsatte resan med båt till Grekland och därifrån efter många skeden slutligen till Sverige. Till Torneå anlände familjen från Haparanda i Sverige.

– I Turkiet gömde vi oss bland växtligheten i tre dagar utan mat tills vi äntligen kom till båten. Båten läckte, motorn gick sönder och två hajar cirklade omkring oss. Lyckligtvis hände det dagtid och Greklands sjöbevakning räddade oss. Vi var väldigt lyckligt lottade.

Man talar gott om Finland

Ursprungligen hade Bakars familj planerat att bege sig till Åbo.  Efter att ha pratat med bekanta ändrade de emellertidsina planer och beslöt sig för attresa till Helsingfors.

Abu Bakar känner till människor i Helsingfors. Han har också aktivt sökt information på nätet.

– Vi har hört goda saker om Finland och finländare. Vi fick också veta att Finland behandlar asylansökningar snabbt. I vissa länder kan det till och med ta år.

I slutet av intervjun vinkar Abu Bakar, tackar Röda Korsets folk för övernattningsstället och beger sig till Torneå-Haparanda resecentrum.