Pengar till katastrofområdena med hjälpnöffar

Kaisa Sirén / Suomen Punainen Risti
Kaisa Sirén / Suomen Punainen Risti
Kaisa Sirén / Suomen Punainen Risti

5- och 6-klassisterna i skolan i Hirvaa pysslade ihop hjälpnöffar av mjölkkartonger. Under Hungerdagen samlar barnen pengar i hjälpnöffarna hemma. Några ger en del av sina godisdagspengar.

Utöver Hungerdagen kan skolorna delta i att stöda Röda Korset året runt:
  • Genom Röda rappet-aktivitetsbanan lär sig barnen viktiga saker om att hjälpa, och får på samma gång själva hjälpa.
  • Under kampanjen Bokmånad kan lågstadie-elever hjälpa familjer och barn i katastrof- och krisområden genom att läsa böcker.
  • Genom Dagsverkeinsamlingen kan högstadie-elever hjälpa ungdomar som råkat illa ut i hemlandet och också lindra barns nöd i fjärran länder mitt i krig eller en konflikt.
  • Läs mer om skolsamarbetet.

Skolan med knappt hundra elever i Hirvaa i Rovaniemi deltar också i år i Röda Korsets Hungerdagsinsamling. Förra året cyklade eleverna tillsammans under Hungerdagen och samlade in pengar till skolans insamlingsbössa.

I år pysslar barnen en hjälpnöffe av en mjölkkartong. Pengarna som barnen har samlat in från grannar och släktingar eller tjänat genom att hjälpa hemma samlas ihop till en gemensam insamlingsbössa efter Hungerdagen.

Genom insamlingen får barnen uppleva att egna gärningar har betydelse. Delaktighet är ett stort tema i dagens läroplan, och idén om hjälpnöffarna går bra ihop med den, berättar Eepu Soini, klasslärare i skolan i Hirvaa.

Fantasin löper och hjälpnöffen tar form

Man kan också pyssla någonting annat än en rosa nöffe. Nästan alla 5- och 6-klassister har en färdig plan. Heidi gör en geting, Milla-Sofia en spindel och Ville en blåvit ko.

Tiuku överlägger ännu mellan två alternativ.

– Det här ska antingen vara ett får eller en nyckelpiga, berättar hon.

Iisko pysslar en apa av mjölkkartongen. Läraren Eepu har redan hjälpt till med att limma ett papper runt kartongen. Efter en stunds fundering bestämmer Iisko att Hungerdagens mål är 10 euro.

– Det skulle vara trevligt om någon till exempel kunde få ett hem med pengarna som vi har samlat in, säger han.

Rent vatten för tankarna långt bort

Man behöver fantasi och skickliga fingrar för att göra en hjälpnöffe. Finns här någon som inte tycker om att pyssla?

– Pojkarna, säger flickorna och pekar mot fönstret.

Men Niko, Joona och Riku, som sitter där har redan täckt kartongen, och fisken är nästan färdig.

Läraren Eepu frågar barnen vart pengarna från Hungerdagsinsamlingen går.

– Till att hjälpa efter en naturkatastrof, svarar Riina.

Ja, och något barn i er ålder kan få någonting väldigt viktigt för pengarna. Också rent vatten kan man skaffa. Kom ihåg när ni borstar era tänder i kväll att rent vatten är dyrbart för många människor, säger läraren.

En av Hungerdagens viktiga lärdomar är att man kan ge en lite av sitt egna  till någon annan, eller man kan utföra något arbete för att hjälpa andra, fortsätter han.

Det handlar också om att hjälpa när 5- och 6-klassisterna härnäst ska lära de mindre eleverna hur man pysslar ihop en hjälpnöffe.

Text: Mia Sivula