Brobyggare

Emil Helotie
Emil Helotie
Emil Helotie
Emil Helotie
Emil Helotie

Hur viktigt det är att hjälpa blev klart för 22-åriga Tun Tun Naigin år 2012 i provinsen Rakhine i Myanmar. Han skickades dit för att stöda människorna på ett flyktingläger.

Tue Punaisen Ristin työtä lahjoittamalla:
  • Tekstiviestillä: Lähetä tekstiviesti SPR numeroon 16499 (15 €)
  • Puhelimella: Soita numeroon 0600-122 20 (20,28 € + pvm/mpm)
  • Netissä verkkopankkitunnuksilla
  •  Tilille: FI06 2219 1800 0680 00

Lägret grundades efter att den buddhistiska majoriteten stred med den islamistiska rohingya-minoriteten. Människor flydde och omkom under stridigheterna. En del av de förföljda var tvungna att stanna på flyktinglägren som man utan tillstånd att avlägsna sig inte kunde lämna. Inte ens till läkare.

Frivilliga inom Röda Korset i Myanmar var verksamma som brobyggare på lägren och vid behov förde de människorna ut från lägret.

– Tillsammans med en annan frivillig bar vi en kvinna som var i slutskede av graviditeten till läkare. På vägen till läkaren upptäckte vi en annan kvinna som snart skulle föda och också behövde hjälp. Vi skyndade från läkaren tillbaka till lägret och hämtade också henne. Då förstod jag att vårt arbete verkligen har betydelse, berättar Tun Tun Naign, frivillig inom Röda Korset.

Skydd till dem som har förlorat sitt hem

Under sensommarens stora översvämning i Myanmar fylldes Tun Tun Naigns hus av vatten och dy men höll.  Den unga mannen som i sju år har varit verksam som Röda Korsets frivillig är en av de bärande krafterna i avdelningen på Kalay-området, och började snabbt hjälpa andra.

– Min hustru städar vårt hus. Och när jag är färdig med mitt dagliga arbete vid Röda Korset, skyndar jag att hjälpa henne, berättar Tun Tun Naign om familjens dagliga arbetsfördelning.

Teamet av Röda Kors frivilliga i Kalay har uthålligt gått runt området efter översvämningarna bland annat för att dela ut tält och presenningar som skydd till dem som har förlorat sitt hem samt verktyg för att bygga nya hus.  På området Kalay, i nordvästra delen av Myanmar, förstörde översvämningen 6000 hus. Ungefär ett tusen hus spolades bort helt.

Tun Tun Naign är snickare men för tillfället är han verksam vid Röda Korsets frivilliguppdrag.

– Jag önskar jag vore en rik man och kunde hjälpa mer. Lyckligtvis kan jag hjälpa genom att fungera själv.