Internationella Röda Korset vädjar om akut hjälp till Grekland

 Thomas Andre Syvertsen / IFRC
14-årig Zafhari Armand kom ensam från Irak till Grekland. Han flydde för över en månad sedan från Iran, och före det var han i Afghanistan. Ett rekordantal asylsökande anlände till Grekland i August. Frivilliga från Greklands Röda Korset delar ut mat och förnödenheter till människor som kommer till öarna Kos, Lesbos, Chios och Samos.
Fotograf: Thomas Andre Syvertsen / IFRC

Grekiska Röda Korset är i behov av omedelbart bistånd för att hjälpa de tiotusentals människor som anländer till Grekland. En representant för Finlands Röda Kors leder den internationella bedömningsgrupp som kartlägger behovet av hjälp.

Du kan stöda Röda Korsets arbete:
  • Genom att ringa numret 0600 12220 (20,28 € + lna)
  • Genom att skicka textmeddelandet "SPR" till numret 16499 (15 € / meddelande)
  • På webben på adressen www.hungerdagen.
  • Via MobilePay på numret 040 135 88 00 
  • Genom att ge ett bidrag till Röda Korsets katastroffonds konto FI06 2219 1800 0680 00

 

Polisstyrelsens insamlingstillstånd 2020/2013/2937/11.10.2013

Internationella rödakors- och rödahalvmånefederationen publicerade igår en nödhjälpsappell på tre miljoner schweizerfranc (2,8 miljoner euro) för att bistå Grekiska Röda Korset. Målet är att stärka Grekiska Röda Korsets beredskap att hjälpa de tiotusentals människor som passerar genom Grekland.

Antalet flyktingar som anländer per båt till Grekland har ökat med 750 procent under det här årets sju första månader jämfört med motsvarande period förra året. Sedan juli har ungefär 1 000–1 500 människor per dag anlänt till öar i Grekland. Sammanlagt har mer än 200 000 människor anlänt till Grekland sedan början av året.

Nödhjälpsappellen föregicks av en vädjan om hjälp från den grekiska regeringen till Röda Korset. Enligt regeringen har flyktingkrisen, som har pågått sedan i våras, nu förvärrats ytterligare. Rödakorsvolontärer på öarna Lesbos, Chios, Samos och Kos har delat ut mat, vatten, hygien- och barnutrustning till mer än 3 800 människor.

– Utdelningen av biståndsmaterial har trappats upp under de senaste dagarna, men våra resurser räcker inte till för att svara på det oerhörda behovet av hjälp, säger Angelica Fanaki från Grekiska Röda Korset.

Representant för Finlands Röda Kors bedömer hjälpbehovet

Finlands Röda Kors har skickat en expert till Grekland för att klarlägga behovet av hjälp under de kommande månaderna. Finlands Röda Kors beredskapschef Leena Kämäräinen leder den internationella bedömningsgruppen på ort och ställe.

– Alla som kommer hit förtjänar ett människovärdigt mottagande. De är trötta och svultna efter den farliga färden över havet och många lider av infektioner i andningsorganen. På öarna finns ingen beredskap för ett så här stort antal människor, till exempel till Lesbos kom under en och samma dag 4 000 människor. Humanitärt bistånd behövs omgående, säger Kämäräinen från Aten.

Enligt Seija Tyrninoksa, Internationella rödakors- och rödahalvmånefederationens regionchef för Västeuropa utvidgas biståndsoperationen för att täcka det ökade behovet. Under de närmaste veckorna väntas nödhjälpsappeller också från Makedonien, Serbien och Ungern.

– Människor som söker skydd är tvungna att göra en svår och livsfarlig resa som ökar deras lidande ytterligare. De redan har erfarit upplevt våld, mist nära och kära eller sett sina hem förstöras. Det är vårt gemensamma ansvar att hjälpa dem, vädjar Tyrninoksa.