Finlands Röda Kors hjälper på det förstörda sjukhuset i Nepal

Emil Helotie
Emil Helotie
Emil Helotie

Röda Korset stödjer sjukhuset i Jiri Bazar, i provinsen Dolakha. En del av sjukhusets byggnader blev förstörda i jordbävningen den 12.maj, men personalen har en stark attityd.

Jiri Bazar är beläget i en lummig dal och man kan lätt förstå varför den kallas för Nepals Schweiz. Jordbävningen förstörde stadens byggnader och det finns många som bor i tillfälliga skydd. Det finns ett brådskande behov att bygga mer robusta bostäder innan den tre månader långa monsunperioden börjar.

Sjukhusets direktör, läkaren Roshan Khatri såg hur jordbävningen förstörde delar av sjukhuset och en stor del av staden. Snabbt samlade han ihop den ängsliga personalen och all utrustning som han bara kunde hitta, för snart flödade patienter som hade blivit skadade i jordbävningen till sjukhuset. Ingen av de 150 patienter dog.

Värst av sjukhusets byggnader drabbades bäddavdelningen som man som bäst reparerar och bygger upp. En tysk läkare, skötare och laboratorieskötare samt en schweizisk kirurg installerar den utrustning och material som Tyska Röda Korset har skickat. De lär den lokala personalen också hur man använder utrustningen. Arbetet tar tid men är också lönsamt.

Operationsskötare Rebecca Pohl-Schad städade och omorganiserade operationssalen. I salen har man redan utfört de första operationerna genom vilka kirurgen Herman Oberli kan förmedla sitt kunnande till de lokala läkarna.

– Jag har omorganiserat lite för att ha allt bättre till hands, berättar Pohl-Schad.  

Anestesiläkare Herbert Schweppenhaus har installerat en autoklav för sterilisering av instrument och råder personalen att använda den. Grundarbetet såsom att dra nya ledningar har varit en förutsättning för många installationer.

– Resten av utrustningen packar jag upp först när salen är redo för användning, förklarar laboratorieskötare Hanne Fleischmann.

Stödet till sjukhuset i Jiri kommer förmodligen vara mer långvarigt än stödet i en vanlig nödoperation. Sjukhuset är en väsentlig del av området Dolakha och man anländer till sjukhuset från ett vidsträckt område. Utan tvivel kommer de nya utrymmen snart vara redo med Roshans duktiga grepp och vårdarbetet kan fortsätta som förut.

– När människor befinner sig i nöd bör vårdpersonalen hjälpa. Jag bygger upp de nya utrymmena med stöd av sjukhusets vänner och talko krafter. Jag kan inte vänta på statens beslut om stöd. Monsunperioden närmar sig och vi måste få patienterna från tält till lämpliga utrymmen, säger han.

Man kan stödja Röda Korsets arbete i Nepal genom att bidra

  • Via sms: Skicka SPR till nummer 16499 (15 €)
  • Per telefon: Ring 0600-122 20 (20,28 € + lna/msa)
  • På nätbanken mednätbankskoder
  • Till kontot FI06 2219 1800 0680 00, skriv Nepal som referens