Man har inlett verksamheten på Röda Korsets flyttbara hälsostationer i Nepal

Mirva Helenius
Sarmila Panday, 1, med sin mamma Grishma Panday i ett tillfälligt skydd i staden Singati i Dolakha. Området blev allvarligt förstört i jordbävningen i slutet av april.
Fotograf: Mirva Helenius

Diarré och olika typer av muskeltrötthet är allmänna. Många patienter har också besvär som under en lång tid har varit utan vård.

Man har börjat ta emot patienter på de flyttbara hälsostationerna som Finlands Röda Kors skickade till Nepal. Hälsostationerna kör runt i de avlägsna byarna på bergstrakten i provinsen Dolakha på östra sidan av Katmandu, där hälsovårdssystemet har drabbats hårt. Hälsostationerna fungerar på områdena Charikoti, Singati och Jiri. Provinsen Dolakha blev allvarligt skadad i jordbävningen i slutet av april.

– Många människor bor i tält eller under presenningar som gör att de har svårt att sköta om hygienen. Diarré och muskeltrötthet är allmänt. Det finns flera patienter som har haft besvär utan vård en lång tid. Därutöver drabbas flera av magproblem i anknytning till stress, berättar Päivi Hurttia, informatör vid Finlands Röda Kors i Nepal.

Finlands flyttbara stationer är en del av Tyska och Franska Röda Korsets bestående klinik som inleder sin verksamhet idag. På den bestående hälsokliniken finns en operations- och förlossningssal, och en stor del av klinikens utrustning kommer från Finland. Finlands Röda Kors tekniska experter bygger upp och upprätthåller kliniken.  25 finska biståndsarbetare arbetar för tillfället i Nepal.

– Särskilt i de avlägsna byarna finns fortfarande ett stort behov av biståndsarbetare och utrustning, säger Hurttia.

Man kan stödja Röda Korsets arbete i Nepal genom att bidra

  • Via sms: Skicka SPR till nummer 16499 (15 €)
  • Per telefon: Ring 0600-122 20 (20,28 € + lna/msa)
  •  På nätbanken med nätbankskoder
  • Till kontot FI06 2219 1800 0680 00, skriv Nepal som referens