Finlands Röda Kors flyttbara kliniker anlände till Dolakha

Suomen Punainen Risti
Emil Helotie

Klinikernas resa till den avlägsna staden Singati Bazar i Nepal tog flera dagar. Terrängen är bergig och vägarna smala. Kliniken byggs upp på ett fält.

Finlands Röda Kors flyttbara kliniker har anlänt till den avlägsna trakten i Nepal, till den lilla staden Singati Bazar i provinsen Dolakha. Området blev allvarligt förstört i jordbävningen.

Att få biståndsartiklarna fram och vidare i Nepal har tagit en hel del tid. På det enda internationella flygfältet i Katmandu har det varit trängsel med fraktflygplan. Lyckligtvis har danska professionella inom logistik som hör till Finlands Röda Kors logistikteam varit till hjälp, berättar Röda Korsets informatör Päivi Hurttia som har följtupp biståndsarbetarnas arbete i Nepal.

Efter formaliteterna vid tullen kunde transporten bege sig på resa och frakten anlände till Singati måndag den 8.juni.

Frakten avlastades i tisdags. Samtidigt anlände biståndsarbetare till hälsokliniken och till de flyttbara klinikerna. Förutom Finland finns Röda Korsets biståndsarbetare från Frankrike, Tyskland, Danmark och Estland på plats.

Hälsocentralen förstördes i jordbävningen

Singati Bazar är en nästan helt förstörd handelsstad mellan bergen. Den lokala hälsocentralen kan inte användas och dess personal har flytt jordbävningen till huvudstaden och andra håll i landet, såsom också andra lokala människor som har haft möjlighet. Man har belagt fältet med makadam så att det blir möjligt att bygga upp kliniken där. Förutom Finland kom utrustningen från Tyskland.

På grund av jordbävningen och årstiden inträffar för tillfället flera naturfaror i Nepal

Senast idag hade vi ett litet jordskalv. Efterskalv kan förorsaka jordskred eller rasa hus som redan har blivit skadade. Skredet kan dämma floden som gör att vattnet stiger och dalarna svämmar över, berättar informatören Päivi Hurttia.

– Regnperioden börjar snart och då kan det förekomma flera jordskred. Allt detta påverkar valet av klinikens och personalens inkvarteringsställe, säger Hurttia.

De flyttbara klinikerna försöker nå byarna i närheten med terrängbilar och slutligen till fots. Skötarna har redan rett ut att det förmodligen kommer att ske en hel del förlossningar. Barn som födds skapar hopp till framtiden.

Hjälpen har inte ännu nått de mest avlägsna byarna. Utrustning och biståndsarbetare behövs ännu. Det bästa sättet att stödja Röda Korsets arbete i Nepal är att donera pengar så att man kan skaffa hjälp, vädjar Hurttia.

Hjälp offren för jordbävningen i Nepal:

  • Via sms: Skicka SPR till nummer 16499 (15 €)
  • På nätbanken: Ge ett bidrag till katastroffonden på nätet. Du behöver nätbankskoder.
  • Per telefon: Ring 0600-122 20 (20,28 € + lna/msa) Ring 0600-122 10 (10,01 € + lna/msa)