”Berätta för världen att vi är här”

Mirva Helenius
Mirva Helenius

Invånarna i området Dolakha drabbades av två jordbävningar. 13-åriga Ranjita Khadka som bor i Singati vill studera för att hjälpa andra människor, men först behöver hon själv hjälp.

De grönskande gröna och gula backarna runtomkring är täckta med tallar och risfält. Landskapet i Dolakha regionen, nordost från Katmandu, kunde vara otroligt vackert – om det bara inte fanns förstörda byggnader, stenhögar och färgrika presenningar till synes överallt. Jordbävningens epicentrum låg i denna bergrika trakt. Området har drabbats svårt av skalvet.

Vi kör i timtal längs branta och smala bergsvägar och ser upp för stenblocken som kommer från skreden och som är lika stora som vår bil. Senare blockeras vägen av en stor jord- och stenhög som man inte ännu har rensat bort. Vi lämnar bilarna och vår grupp fortsätter till fots. Snart passerar vi en skylt som välkomnar gästerna till staden Singati.

Förödelsens omfattning är förlamande

Vid första anblick ser Singati ut som en spökstad, dess öde gator är fulla av stenar och skräp. Förödelsens omfattning är förlamande. Den största delen av husen är helt förstörda. Byggnaderna som fortfarande står kvar har svåra sprickor och kan rasa ihop när som helst.

Tystnaden bryts allt emellanåt när bitar av de förstörda husen faller. Vi går vidare och ser människor som desperat gräver i ruinerna av sina förstörda hus och försöker hitta viktiga föremål. Soldaterna i närheten gräver sig fram till den förstörda betongbyggnaden och letar efter ett lik.

– En man gick till huset som knappt stod kvar. När efterskalvet inträffade, rasade huset och han begravdes under huset. Det är farligt även att gå här, berättar lokalinvånaren.

Chitra Kumari Khatri, 75, sitter i ruinerna av sitt hus och tittar på soldaterna som skyndar fram och tillbaka. Den första stora jordbävningen gjorde att hennes hus fick sprickor men fortfarande stod kvar. Det andra skalvet den 12 maj förstörde slutligen huset helt.

– All vår egendom är här, säger hon och visar högen nedanför henne.

Chitra bor med sin make Jagat Bahadur Khatri, 75. De har inga barn eller släktingar men  har alltid lyckats försörja sig. Hittills.

– I nedre våningen hade vi en liten affär som blev helt förstörd. Vi har inget hem, inga pengar eller levebröd. Vad ska vi göra nu? frågar Chitra och torkar tårarna i sina ögon.

Ljudet av helikoptrar påminner om jordbävningen

Jorden darrar, och snart hör vi ljudet av en förbipasserande helikopter. Det andra skalvet förstörde många vägar i Dolakha regionen. På grund av jordskred och fallande stenar kan man enbart luftledes nå områdena norr från Singati. Helikoptrarna flyger varje dag över staden och för hjälp till dessa avlägsna trakter.

– Barnen i Singati är rädda för helikoptrarna eftersom dess ljud påminner om jordbävningen, säger Radhika Khadka som är lärare i den närliggande byn. Nu vet hon inte när hon kan återvända till arbetet eller om det överhuvudtaget är möjligt. Hennes skola är i ruiner.

– Många av områdets barn behöver akut psykosocialt stöd. De borde kunna återvända till skolan och till den vanliga vardagen så snart som möjligt. Men först behöver de skydd, mat och trygghet, säger Radhika.

Ranjita Khadka (13) kommer till oss och berättar att hon känner igen Röda Korsets emblem.

– Man har berättat åt oss om Röda Korset i skolan, säger hon och talar perfekt engelska.

Också Ranjitas hem rasade i det andra skalvet. Hon simmade med sina syskon i den nära älven och plötsligt började vattnet krusa sig. De skyndade till stranden och sprang till hemmet medan jorden skälvde men huset var redan i ruiner.

– Jag önskar att vi hade tillräckligt med pengar så att vi kunde bege oss till Katmandu eller någon annanstans där det är tryggt, men vi har ingenting. Vi måste stanna här och bo i ett tillfälligt skydd. Varje dag är jag rädd att en ny jordbävning inträffar, säger Ranjita.

Det andra jordskalvet förvärrade det humanitära läget i Nepal, och hjälpen har inte ännu nått alla områden som drabbats av skalvet. Röda Korset strävar nu efter att nå de avlägsna trakterna i området Dolakha där tusentals människor behöver skydd, vatten, mat, hygienutrustning och sjukvård.

Text: Mirva Helenius

Du kan hjälpa genom att ge ett bidrag:

  • Per SMS: Skicka textmeddelandet SPR till nummer 16499 (15 €)
  • Per telefon: Ring numret 0600-122 20 (20,28 € + lna/mta)
  • På webben