Sommergummikampanjen förverkligas med frivilliga krafter

Jussi Tuokkola
Jussi Tuokkola
Jussi Tuokkola
Jussi Tuokkola

Frivilliga inom sexualhälsa berättade om säkert sex och delade ut kondomer i lördags på YleXPop i Uleåborg.

Inka Poikelas och Maria Kaivokselas festivalsommar dras igång på Uleåborgs torg. De packar kondomförpackningarna i sina axelväskor medan Isac Elliotts låt dånar på festivalens backstage.

Väskorna fylls av cirka 500 sommargummiförpackningar. När det 6-timmar långa passet är över, har de frivilliga inom hiv- och sexualhälsa delat ut alla kondomer.

Genom Sommergummikampanjen förhindras sexsjukdomar och icke-önskade graviditeter. Kampanjen riktas till ungdomar men statistiken berättar att också äldre glömmer preventivmedel. Exempelvis fastställs årligen 170-200 nya hiv-smittor, och cirka tusen finländare uppskattas ha en hiv-smitta utan att veta om den. Den största delen av smittorna fås i utlandet.

Det finns ingen åldersgräns för Röda Korsets rådgivning.

– En pappa som nyss hade lyssnat till spelningen med sina barn, ropade att pappan också behöver några, berättade Kaivola.

Förutom ungdomar finns det också många barnfamiljer och lågstadie-elever på plats. Efter några timmar går de yngsta deltagarna.

– Då börjar det riktiga arbetet, säger Poikela.

Ungdomarna värdesätter omtanke

Kondomförpackningarna duger men att prata med ungdomarna är besvärligt när musiken dånar. Betongtrapporna till den intilliggande teatern vid havet lockar ungdomarna – vi går alltså dit.

Yevgeniy Yepryntsev som är född i Kazakstan, har kommit till konserten med studentgruppen från kulturinstitutet i Piippola. Han tipsar Poikela om ryska universitets praxis.

– I entrén finns skålar med kondomer och studerande kan ta så många som de behöver.

– Alltså hela tiden? Detta är ju en jättebra idé!, säger Poikela inspirerad.

Den största delen av ungdomarna som man möter, hälsar, tar sommargummin och nickar till tack. Om man är för ung gör man en luftballong av kondomen. Ibland möter man vulgära kommentarer men lyckligtvis händer det sällan.

– Man märker på ungdomarna att de värdesätter att man intresserar sig för dem, funderar Poikela.

Ungdomarna behöver upplysning

Diskussionerna har gjort klar att sexupplysningen från Röda Korset också behövs. Poikela minns en flicka som hade ryckt i ärmen, ängslat sig och berättat hon trodde att kvinnor inte kan bli smittade av könssjukdomar. Många vill tala allmänt om sällskapande. Ibland saknar man en vuxens stöd och då behövs Röda Korsets frivilliga. 

– Skolorna ger sexualupplysningen men man vågar inte nödvändigtvis fråga läraren noggrannare. Ofta är lärarna också lättade när vi kommer till skolan och talar om temat, berättar Kaivola.

Frivilligas uppgift är att vara närvarande och lyssna samt upptäcka de ungdomar som önskar kontakten men inte vågar ta den.

– Bara vi har en enda pärla i diskussionerna, räcker det. Då har dagen lyckats, berättar Poikela och övergår till en annan kompisgrupp.

Text: Juha-Pekka Honkanen