En lång resa till skydd

Maija Tammi
Maija Tammi
Maija Tammi

Redan över hundratusen flyktingar har flytt från Burundi till grannländerna. Flest flyktingar har anlänt till Tanzania. Senginuyava Fitness resa till skydd tog veckor.

Lahjoita Punaisen Ristin katastrofirahaston tilille FI06 2219 1800 0680 00, NDEAFIHH, kirjoita viitteeksi haluamasi lahjoituskohde - See more at: https://www.punainenristi.fi/lahjoita#sthash.GoMDCKoF.dpuf
Lahjoita Punaisen Ristin katastrofirahaston tilille FI06 2219 1800 0680 00, NDEAFIHH, kirjoita viitteeksi haluamasi lahjoituskohde - See more at: https://www.punainenristi.fi/lahjoita#sthash.GoMDCKoF.dpuf

Senginuyava Fitness sitter på marken mitt i idrottsstadion och håller sitt yngsta halvåriga barn i famnen, i sin färgrika klänning ser hon ut som en liten prinsessa. Med sin familj har Fitness äntligen nått den näst sista etappen på sin långa väg till skyddet.

Fitness är en av de över hundratusen flyktingarna som har flytt från Burundi på grund av ständigt våld. Vägen till staden Kigoma i Tanzania var lång för Fitness.

– Jag kommer inte ihåg. Jag tror att jag lämnade min hemby Mukagongo i Burundi för en månad sedan, svarar hon när man frågar henne hur länge hennes resa har varat.

Fitness, hennes man och deras fyra barn är nu i registreringscentret för flyktingar som har inrättats på fotbollsstadion i Kigoma. Här registreras alla flyktingar och ombes vänta på transporten till flyktinglägret i Nyarugusu.

Fitness kramar sin lilla dotter Nischimue Dieri.

– Vi anlände här klockan fem i natt. Man har informerat mig att vi kan komma till flyktinglägret i morgon, säger hon hoppfullt.

Tills det väntar de i hettan på att man ropar deras namn och den 150 kilometer långa bussresan till målet kan börja.

Tanzaniska Röda Korset hjälper flyktingarna från Burundi

Tanzaniska Röda Korset hjälper flyktingarna vid resans alla skeden, ända från staternas gräns till flyktinglägret. I registreringscentret som sköter om cirka 2000 flyktingar åt gången är Röda Korsets frivilliga verksamma i en första hjälpen-grupp för att försäkra att alla som mår dåligt får vård så snart som möjligt.

Internationellarödakors- och rödahalvmånefederationen (IFRC) har lagt fram en nödhjälpsappell på en miljon Schweiziska franc för att stödja Tanzaniska Röda Korset hanterandet av krisen. Med appellen försöker man bistå 20 000 flyktingar från Burundi genom att erbjuda första hjälpen, skydd, vatten, hygienutrustning och övrig basutrustning såsom filtar och hinkar.

Röda Korset bistår flyktingarna också i Ruanda. Personalen och frivilliga registrerar nykomlingar vid olika ankomstpunkter, på två temporära läger och på ett permanent läger. De erbjuder första hjälpen, psykiskt stöd, biståndsmaterial och hjälper familjemedlemmar som har förlorat varandra att återförenas.