Enormt behov av hjälp i Nepal efter nytt jordskalv

Minna Passi
Röda Korsets fältsjukhus i staden Chautara i provinsen Sindupalchok har skött flera dussin personer som hade skadats i tisdagens skalv och fler patienter anländer hela tiden.
Fotograf: Minna Passi

Ett nytt kraftigt jordskalv har drabbat Nepal. Det kraftigaste efterskalvet hittills inträffade bara två veckor efter den förödande jordbävningen i april. Finlands Röda Kors har fått in mer än en miljon i bidrag till Nepal, men behovet av hjälp är fortfarande enormt.

Enligt uppgifter från den nepalesiska regeringen har minst ett trettiotal människor omkommit i tisdagens efterskalv, medan mer än tusen skadades i skalvet. Jordbävningens epicentrum låg ungefär 80 km väst om huvudstaden Katmandu, nära Mount Everest. Skalvet inträffade strax efter 12 på dagen lokal tid och mätte 7,3 på Richterskalan. Skalvet kändes av i Indien och fick hus att svaja även på den indiska sidan om gränsen.

Nepalesiska Röda Korsets första hjälpen-grupper hjälper i Katmandu- och Lalitpur-områdena, där antalet skadade är stort. I Bhaktapur och Lalitpur har Röda Korset transporterat skadade till sjukhus i regionen.

Röda Korsets fältsjukhus i staden Chautara i provinsen Sindupalchok har skött flera dussin personer som hade skadats i tisdagens skalv och fler patienter anländer hela tiden. Finlands Röda Kors biståndsarbetare Tiina Saarikoski var på besök i Japanska Röda Korsets hälsovårdsklinik i Melamchi i Sindupalchok då skalvet inträffade.

– Folk sprang ut på öppna platser efter skalvet. Det är svårt att se omfattningen av skadan genast, eftersom så många hus förstördes redan i föregående skalv, konstaterade Saarikoski.

Nepals regering bedömer att skalvet den 25 april skadade mer än 640 000 byggnader, av vilka kring 220 000 totalförstördes. Närmare 8 000 människor beräknas ha dött i skalvet och antalet skadade är cirka 18 000.

– Många människor måste fortfarande sova utan något skydd och det råder stor brist på presenningar, säger Finlands Röda Kors biståndsarbetare Minna Passi, som precis har återvänt från Nepal.

– En del människor hade redan vågat återvända till sina hem efter det föregående skalvet. Nu sover de också under bar himmel igen, så såtillvida är vi tillbaka i ruta ett.

Finlands Röda Kors har fått mer än en miljon i bidrag

Finlands Röda Kors har hittills fått in mer än en miljon i bidrag till Nepal-insamlingen. Behovet av bistånd är ändå stort och insamlingen fortsätter.

Man kan stöda Röda Korsets insatser i Nepal genom att ge ett bidrag:

  • Per SMS: Skicka textmeddelandet SPR till nummer 16499 (15 €)
  • Per telefon: Ring numret 0600-122 20 (20,28 € + lna/mta)
  • På webben