Krista Kosonen och Armi Toivanen grep insamlingsbössorna

Tatu Blomqvist
Tatu Blomqvist
Tatu Blomqvist

Skådespelarna blev förvånade över finländarnas positiva attityd och vilja att stöda Nepal-insamlingen.

Skådespelarna Krista Kosonen och Armi Toivanen deltog i bössinsamlingen tillsammans med nepaleserna Krishna KC och Sagar Thapa på första maj-morgonen på Hagnäs-torg i Helsingfors.

– Vi behöver inte berätta till människor vart dessa pengar går. Alla vet, summerar Kosonen stämningen på torget.

Alla fyras insamlingsbössor klingade lovande redan efter en halv timmes insamlande. Skådespelarna gladde sig över att det gemytliga valborgsfolket också donerade sedlar.

Kosonen skyndade att ge ett bidrag till Röda Korset genast när hon för första gången hörde om situationen i Nepal. Hon ville ändå göra någonting mer och kontaktade Finlands Röda Kors och bad om att få delta som bössinsamlare. Tidigare har Kosonen också deltagit i Hungerdagsinsamlingarna.

– Varje gång känns det verkligen bra att ta på sig Röda Korsets väst eftersom människor litar på Röda Korset. Mottagandet har endast varit positivt, berättar Kosonen.

Armi Toivanen var för första gången med som Röda Korsets bössinsamlare. Hon kom gärna med Krista eftersom hon vill hjälpa katastrofens offer och landet som drabbas av fattigdom och inte har tillräckliga resurser för att återhämta sig från katastrofen.

– Om man med det egna ansiktet kan göra någonting gott, då bör man göra det, motiverar Toivanen sitt deltagande.

Situationen är ännu inte över

Nepaleserna Krishna KC och Sagar Thapan som bor i Helsingfors har hela veckan tillsammans med hundratals andra frivilliga samlat in medel för Nepal. De är imponerade över finländarnas vilja att hjälpa.

– Det har varit fint att märka att väldigt många har velat delta, trots det kyliga vädret.

Båda männens familjer mår bra men det finns många vars situation ser annorlunda ut. Jordbävningen har  påverkat i åtta miljoner människors liv.

– Vårt folk lider, säger Sagar Thapan.

Männen vill betona att situationen i landet ännu inte är över.

– Regnperioden håller på att börja i Nepal, vilket försvårar städningen och hemmens återuppbyggande efter jordbävningens förödelse. Människorna behöver mat, dryck och skydd, berättar Krishna KC.

– Vårt land behöver nu allt möjligt stöd, vädjar Krishna och Sagar till bidragsgivare.

Stöd Röda Korsets arbete genom att donera:

  • Via sms: Skicka SPR till nummer 16499 (15 €)
  • Per telefon: Ring 0600-122 20 (20,28 € + lna/msa)
  • På webben
  • Till Röda Korsets katastroffond: FI06 2219 1800 0680 00, NDEAFIHH, referens ”5157”

Text: Mirkka Helkkula