Frivilliga samlades för att visa sina kunskaper

Pauliina Sillanpää
Pauliina Sillanpää
Pauliina Sillanpää
Pauliina Sillanpää

I logistikcentret i Kalkku i Tammerfors är det liv och rörelse när Röda Korsets små och stora frivilliga samlas till distriktsmästerskaptävlingen i första hjälpen. Också de minsta hobbyister får visa sina kunskaper.

En haltande man vacklar ur skogen illamående och säckar ihop framför barnen. Han har ont i foten, är hungrig och törstig och väldigt orolig för sin kompis. De hade begett sig till skogen igår för en utflykt och gått vilse från varandra.

Lyckligtvis är nöden inte verklig men låtsaspatienten bör ändå hjälpas. För en stund är barnen förvånade men börjar sen agera. Nu behövs de kunskaper som man har lärt sig i Röda Korsets klubb.

– Kan jag hjälpa dig?

8-åriga Henri lyfter mannens onda fot sakta upp medan hans klubbkompis Eelis letar i första hjälpen-väskan efter en kallpåse och bandage.

Alisa, sex år, tittar och funderar över hur hon kunde hjälpa. I ryggsäcken finns en filt för den frysande patienten och till och med vägkost och dryck  som första hjälpen mot illamåendet.

Efter att ha vårdat foten och patienten mår bättre funderar barnen en stund. De beslutar att det inte lönar sig att själva leta efter mannens kompis i skogen. Det är bäst att ringa till nödnumret.

– 112, ropar barnen då mannen vid punkten frågar vart man ska ringa i en nödsituation.

Första hjälpen bara ifallatt

Även om Henri, Eelis och Alisa har varit med i Röda Korsets Reddie Kids-klubb bara denna vår är det redan bekant för dem att vårda en vrickad vrist och ringa nödnumret.

I klubben har barnen vid sidan om lekar övat första hjälpen, talat om människors jämlikhet och bekantat sig med Röda Korset. Vi har också fått nya vänner, nickar Alisa.

– Jag har inte ännu behövt första hjälpen-kunskaper i det verkliga livet, men jag klättrar ofta i skogen med min kompis, och om man faller behöver man första hjälpen-kunskaper, konstaterar Eelis.

Hur ritar man humanitet?

Utöver första hjälpen finns det uppgifter på Reddie Kids-banan gällande andra teman som man behandlar i klubben. Barnen tycker att uppgiften gällande Röda Korset är väldigt besvärlig,  man borde rita organisationens principer.

Vad menas med principerna överhuvudtaget? Och hur ritar man dem? Barnen beskriver biståndsflygplan, fältsjukhus och sårvård. De vet ju vad Röda Korset gör – men får de poäng från juryn?

Dagen har varit rolig och framför ligger ännu utdelandet av pris. Henris, Liisas och Alisas grupp får en fin tredje plats. Till dess ära ropas ännu klubbens egna hejarramsa: Heja mig, heja oss, heja vår Reddie!  Vi ses igen nästa vecka.

Text: Pauliina Sillanpää