Finlands Röda Kors Nepal-insamling har inbringat cirka 475 000 euro

Aapo Huhta
Det finns akut behov av bland annat tält, filtar, madrasser och hygienutrustning för familjer som har förlorat sina hem, samt vård för skadade behövs.
Fotograf: Aapo Huhta

Det humanitära läget på katastrofområdet är väldigt allvarligt. Människor är isolerade och behöver hjälp. Finländska biståndsarbetare inom logistik inledde arbetet i Katmandu i torsdags.

Det humanitära läget i byarna utanför Katmandu är väldigt svårt. Rent vatten håller på att ta slut, och det är brist på mat, skydd och elektricitet. Dessutom börjar bränslet också ta slut och man kan inte använda generatorer.

-    Människor bor ute utan skydd. Det regnar här varje dag och vädret är kyligt, berättar Röda Korsets informatör Minna Passi från provinsen Sindhupalchowk.

Passi berättar att människorna själva gräver efter offer under stenhögar. Arbetet är farligt men man antar att det fortfarande finns överlevande i husen.
Igår besökte vi en by där till och med 90 procent av alla hus var förstörda, säger Passi.

Tre biståndsarbetare från Finland anlände till Katmandu i torsdags och teamet kompletterades med ännu en medlem i fredags. Biståndsarbetarna har börjat koordinera biståndsleveransen på flygfältet i Katmandu. Syftet med arbetet är att snabbt få fram hjälpen. En av biståndsarbetarna ansvarar för den medicinska sidan i uppskattnings- och ledningsgruppen vid Röda Korset.

Bössinsamlingen pågår

Finlands Röda Kors Nepal-insamling har hittills inbringat cirka 475 000 euro. Insamlingsresultatet inkluderar bidrag via textmeddelande, telefon och webben. Bössinsamlingens resultat har ännu inte beräknats eftersom bössinsamligen pågår på olika håll i landet.

-    Varje insamlare och bidragsgivare betyder oerhört mycket eftersom behovet av hjälp är enormt. Medel behövs verkligen, såväl till den akuta som till den långvariga biståndsverksamheten, säger John Ekelund, direktör för medelanskaffning vid Röda Korset.

Nepals Röda Kors har levererat biståndsmaterial från sina lager, som var beredda före jordbävningen, till 19 000 familjer. Hjälpbehovet är ändå en hel del större än det så.  Det finns akut behov av bland annat tält, filtar, madrasser och hygienutrustning för familjer som har förlorat sina hem, samt vård för skadade behövs.
De bästa sätt att hjälpa nepaleser för nuvarande är bössinsamlingen och att ge ett bidrag. Röda Korsets bössinsamling ordnas på över 100 orter runt om i Finland.

Bössinsamlingen pågår åtminstone denna vecka. Alla är välkomna att delta.
Du hittar din närmaste insamlingspunkt på adressen: punainenristi.fi/tapahtumat
Finlands Röda Kors hjälper Nepal genom att sända biståndsmaterial och biståndsarbetare till katastrofområdet. Utrikesministeriet stödjer Röda Korsets arbete med 900 000 euro.

Stöd Röda Korsets arbete genom att donera:
-    Via sms: skicka SPR till nummer 16499 (15 €)
-    Per telefon: ring 0600-122 20 (20,28 € + lna/msa)
-    På webben punainenristi.fi/lahjoita