Finlands Röda Kors skickar ytterligare biståndsarbetare och nödutrustning till Nepal

Palani Mohan / IFRC
Palani Mohan / IFRC
IFRC

Utrikesministeriet har beviljat 900 000 euro för Röda Korsets katastrofoperation i Nepal. Finländarnas uppgift är att hantera biståndsutrustning på flygfältet för att hjälpen ska nå fram så snabbt som möjligt.

Under tisdagen och onsdagen har fem finländska biståndsarbetare för Röda Korset åkt till Nepal. Biståndsarbetarnas uppgift är att ta emot och vidarebefordra Röda Korsets biståndsutrustning på flygplatsen i Katmandu.

En av biståndsarbetarna svarar för medicinverksamheten vid Röda Korsets utvärderings- och ledningsgrupp. Jussi Halonen, som leder logistikgruppen, säger att Nepal är ett logistiskt utmanande land även under normala omständigheter. Det finns endast en internationell flygplats och få landförbindelser i landet.

– De värst drabbade byarna är väldigt svåra att komma åt, trots att en del vägar redan öppnats. Nepals Röda Kors med sina dryga tusen volontärer och 300 anställda kartlägger hjälpbehovet och biståndsverksamheten på ort och ställe, berättar Jussi Halonen.

Efter jordskalvet har Finlands Röda Kors skickat sammanlagt sju biståndsarbetare från Finland och en från Kuala Lumpur. Två finska biståndsarbetare jobbade i Nepal redan före olyckan.

Förutom biståndspersonal förbereder sig Finlands Röda Kors att skicka utrustning från logistikenheten och röntgenmaskiner för Röda Korsets klinik.

Utrikesministeriet stöder Röda Korsets arbete i Nepal med 900 000 euro. Därtill har Finlands Röda Kors beviljat 250 000 euro ur katastroffonden för att bistå Nepal.

Volontärerna hjälper runtom i Finland

Från och med söndagen har Röda Korsets volontärer arrangerat bössinsamlingar för att hjälpa nepaleserna. Bössinsamlarna är verksamma på minst hundra orter. Bössinsamlingen fortsätter åtminstone denna vecka. Alla får delta i verksamheten. Hitta ditt närmaste insamlingsplats på: rodakorset.fi/events

Stöd Röda Korsets arbete genom att donera:

  • Via sms: Skicka SPR till nummer 16499 (15 €)
  • Per telefon: Ring 0600-122 20 (20,28 € + lna/msa)
  • På webben