Finlands Röda Kors skickar 500 000 euro för att hjälpa jemeniter

Basheer al Selwi
Internationella Röda Korsets arbetare i ruinerna av en förstörd byggnad i Sanaa i Jemen.
Fotograf: Basheer al Selwi

Cirka 16 miljoner människor är i behov av humanitär hjälp. Hotet är att mat, vatten och bränsle tar slut.

Det humanitära läget i Jemen försämras dag för dag. Det finns brist på medicin, rent vatten och bränsle. Dessutom befaras maten tar slut. Jemen är ett fattigt land där ungefär 16 miljoner människor befann sig i behov av hjälp redan innan konfliktens början. Striderna försämrar utsatta människors situation ytterligare.

Det internationella Röda Korset och Röda Halvmåne i Jemen har delat ut sjukvårdsmaterial och förbättrat tillgången av rent vatten. Därutöver har Röda Korset och Röda Halvmåne gett första hjälpen, transporterat skadade till vård samt delat ut biståndsmaterial. Finlands Röda Kors skickar 500 000 euro till biståndsoperationen med stödet från utrikesministeriet.

Behovet av hjälp är enormt och det ökar hela tiden. Det som vi hittills har kunnat göra är inte tillräckligt. Mer hjälp och stöd till verksamheten behövs, säger Linda Karvinen, koordinator för internationella programmen vid Röda Korset.

Röda Korset kräver tillträde till de hjälpbehövande

Biståndsoperationen i Jemen är väldigt svår för biståndsorganisationerna. Hotet att bränslet tar slut samt det ostabila säkerhetsläget försvårar leveransen av biståndsmaterialet. Tre lokala Rödahalvmånearbetare har omkommit, och torsdagen den 15 april hindrades Röda Korsets inträde till Maareb och mellersta Jemen. Det humanitära läget försämras timme för timme, säger Cedric Schweitzer, direktör för Röda Korsets internationella kommittés biståndsoperation i Jemen.