Samarbete över gränserna

Jouni Porsanger / Suomen Punainen Risti
Jouni Porsanger / Suomen Punainen Risti
Jouni Porsanger / Suomen Punainen Risti
Jouni Porsanger / Suomen Punainen Risti

Frivilliga från Röda Korset i Enontekis och Kautokeino erbjöd också i år första hjälpen för del-tagare i maratonskidloppet Saami Ski Race. Förutom servicepunkten har man också första hjälpen-grupper i beredskap på båda sidorna om gränsen.

Skidtävling som genomfördes i soligt väder på gränsen mellan Norge och Finland avlöpte bra, både för deltagarna och för de frivilliga från Röda Korset. De vanligaste problemen under tävlingen brukar vara skavsår, förfrysningar och utmattning men i år gick allting bra.

Inga problem dök upp, varken för deltagarna eller för oss, en perfekt dag säger Samuli Näkkälä, frivillig första hjälpare från Röda Korset i Enontekis. Han tillbringade den soliga dagen på motorkälke tillsammans med en läkare.

Inte heller på den norska sidan behövdes första hjälpen-gruppen denna gång.

Saami Ski Race startar i Hetta i Enontekis och slutar i Kautokeino på norska sidan. Men i år måste man ändra rutten på grund av de ovanliga förhållandena så att målet också var i Hetta, spåret gjorde bara en avstickare på norska sidan. Ungefär 300 personer deltog.

Saami Ski Race har anordnats sedan 2010 och tävlingssträckorna är 30, 60 och 90 kilometer långa. I år förkortades sträckorna till 50 och 80 på grund av de ändringar man måste göra i rutten. Norrmannen Petter Eliassen ledde från start till mål, han skidade 80 kilometer på tiden 3:12:37. Damernas maraton vanns av finländska Sini Alusniemi på tiden 3:36:46.

Text: Jenni Leukumaavaara