Röda Korset kräver omedelbara åtgärder för att skydda Medelhavets immigranter

Tommaso Della Longa / Italian Punainen Risti
Italienska Röda Korset hjälper dagligen immigranter som kommer via havet.
Fotograf: Tommaso Della Longa / Italian Punainen Risti

Det internationella Röda Korset är uppskakat och väldigt oroat över immigranters situation på Medelhavet. Italienska Röda Korset jourar varje dag längs Italiens kust för eventuella kommande immigranter.

Nästan 700 immigranter befaras ha drunknat i lördags när fiskebåten som transporterade dem kapsejsade utanför Libyens kust. För en vecka sedan kapsejsade en annan båt utanför ön Lampedusa. 140 immigranter har  räddats men 400 saknas fortfarande.

- Immigranternas död är ett bevis på den internationella likgiltigheten mot immigranternas trångmål. Immigranterna var tvungna att lämna sina hem för att söka skydd, en bättre framtid eller helt enkelt för att återfå sitt människovärde, konstaterar Elhadj As Sy, generalsekreterare för rödakors- och rödahalvmånefederationen.

Röda Korset har vädjat till EU-länderna om att lätta på visumbestämmelser och höjda antalet kvotflyktingar. Man bör garantera flyktingarna lagliga sätt att ta sig till Europa.

Sedan början av året har över 31 500 immigranter rest via Medelhavet till Italien och Grekland. För flyktingarna från Nordafrika och Mellanöstern är dessa länder de vanligaste målen. Antalet flyktingar lär stiga snabbt i takt då väderförhållandena på Medelhavet förbättras. Under resan kan immigranterna förlora sina familjemedlemmar och råka ut för missbruk och våld. 

- Efterspanings- och räddningsoperationer måste effektiveras. Ytterligare bör människor skyddas redan innan de tvingas fly och vända sig till smugglare. Vi kräver att alla stater visar solidaritet och möjliggör tillträde till landet till alla som behöver skydd, säger generalsekreteraren Elhadj As Sy.

Italienska Röda Korset hjälper dagligen immigranter som kommer via havet

Över hundra frivilliga och anställda vid Italienska Röda Korset tar emot och hjälper flyktingar varje dag längs Siciliens, Calabrias och Apulias kustområden. Frivilliga och anställda ger första hjälpen, delar ut mat och vatten samt ordnar transporter till närområdets sjukhus.  

I söndags hjälpte Röda Korset 110 immigranter på området Calabria. Förra veckan delade frivilliga och anställda ut mat och vatten på Calabrias område till 677 immigranter från Eritrea och Somalien.

- Italienska Röda Korset har jour vid landets varje hamn. Förra året hjälpte vi över 140 000 immigranter som ankom till landets kustområden. Allt fler av immigranterna är kvinnor eller barn som reser ensamma. Vi tror att det kommer allt fler immigranter till Italien i år. Man kan inte förhindra immigranternas ankomst och den internationella gemenskapen har inte lyckats att uppfylla sina förpliktelser, konstaterar Francesco Rocca, vice ordförande för rödakors- och rödahalvmånefederationen och ordförande för Italienska Röda Korset.

270 000 flyktingar och immigranter tog sig över Medelhavet förra året.  Åtminstone 3500 dog under resan.