Röda Korset hjälper familjer att hitta sina försvunna närstående

Suomen Punainen Risti
På affischen som Röda Korset delar ut publiceras bilder på familjemedlemmar som söker sina närstående i Europa eller som var på väg till Europa.
Fotograf: Suomen Punainen Risti

I och med att immigrationen ökat har även mängden försvunna personer ökat i Europa. Röda Korsets internationella föreningar söker efter försvunna familjemedlemmar runtom hela Europa.

Röda Korset hjälper familjer
  • Söker du efter dina familjemedlemmar? Du hittar bilder på alla de som söker efter sina närstående här.
  • Är din familjemedlem försvunnen och vill du publicera din bild på Röda Korsets affisch eller webbplats? Du får mer information här.
  • Röda Korsets och Röda Halvmånens nationella föreningar hjälper att söka efter försvunna personer, förmedlar meddelanden mellan familjemedlemmar och hjälper till att återförena familjer. Läs mer här.

Katastrofer och krissituationer tvingar många familjer isär. Långtida konflikter kan skilja familjemedlemmar från varandra under flera års tid. Röda Korset hjälper familjer att hitta sina försvunna släktingar runtom världen.

Finlands Röda Kors gör varje år förfrågningar om ungefär 300 personer. Förfrågningarna skickas i allmänhet direkt till ett visst land. Eftersom immigrationen har ökat på grund av ständiga konflikter, har letandet efter försvunna utökats till att omfatta hela Europa.

– Det här är första gången som Röda Korsets föreningar söker efter försvunna runtom hela Europa, berättar planerare Aki Väilä.

Över 20 av Röda Korsets nationella föreningar publicerar varje månad affischer över familjemedlemmar som söker efter försvunna närstående. Målet är att den försvunna känner igen bilden och kontaktar det lokala Röda Korset. Finlands Röda Kors delar ut affischerna bland annat till alla mottagningscentraler och invandringsbyråer.

Utmanande att söka efter försvunna

Varje år får Röda Korset och Röda Halvmånen hundratals meddelanden från familjer som har förlorat sina närstående i Europa eller på väg till Europa.

– Europa har slutit sina gränser allt hårdare. Asylsökande har svårt att komma in i Europa på lagligt vis, vilket har ökat mängden förlorade i och med att de tvingas förlita sig på smugglare, säger Väilä.

Det är ofta svårt att söka efter försvunna personer, eftersom många av dem inte har bosatt sig någonstans permanent. Ibland har personer som lämnat sitt hemland inte registrerat sig i sitt nya hemvistland, vilket innebär att det inte finns några bevis på att de befinner sig där.

Därtill kan språkskillnader påverka registreringen av immigranter. Olika länder har olika praxis i hur namnen stavas, vilket innebär att man inte nödvändigtvis känner igen namnen på de försvunna.