Röda Korset hjälper de anhöriga efter flygkraschen

Christophe Ruiz / Ranskan Punainen Risti
Frivilliga från Frankrikes Röda Kors förbereder sig för att ta emot anhöriga till dem som omkom i flygkraschen. Man har fått tillgång till en gymnastiksal i en skola nära olyckplatsen.
Fotograf: Christophe Ruiz / Ranskan Punainen Risti

Frankrikes, Spaniens och Tysklands Röda Kors ger psykiskt stöd till offrens anhöriga.

Över 50 frivilliga från Frankrikes Röda Kors har varit aktiva i krishjälpen efter flygolyckan i alperna. På begäran av Frankrikes Röda Kors har frivilliga från Tysklands och Spaniens Röda Kors också anlänt för att ge psykiskt stöd till de som mist någon nära anhöriga i kraschen. Frankrike förbereder sig som bäst för att ta emot ca 800 anhöriga som är på väg till olycksplatsen Digne-les-Bains i södra Frankrike.

Tisdagen den 24 mars befann sig150 personer ombord på Germanwings flight med en Airbus A320 från Barcelona till Düsseldorf. De allra flesta ombord var tyskar eller spanjorer. Bland passagerarna fanns bland annat en skolklass med sina två lärare, de hade deltagit i ett utbytesprogram och var på väg hem.

 – Vi är bestörta över katastrofen och gör allt för att hjälpa dem som nu behöver stöd säger Rudolf Seiters, generalsekreterare för Tyskland Röda Kors.

Att ge psykiskt stöd har enligt Seiters under de senaste åren blivit den mest centrala uppgiften för Röda korset i Tyskland  

Omedelbart efter olyckan fanns frivilliga från Spaniens Röda Kors på plats på flygfältet i Barcelona för att stöda de anhöriga.

Grupper från Spaniens och Frankrikes Röda Kors har också gett råd åt polisen och andra personer i räddningsoperationen om hur man kan ge psykiskt stöd.