Attitydresan kommer – är du redo?

Attitydresan som ordnas av Finlands Röda Kors under veckan mot rasism har väckt häftiga känslor såväl för som emot. Med andra ord har vi lyckats i vårt arbete och satt fart på diskussioner såväl i sociala medier som på marknadsplatser, torg och i riksomfattande medier. Vi har samlat smakbitar från vägen. Resan fortsätter!

Kom med på Attitydresan!
  • Attitydresans konsert- och evenemangskalender finns här.
  • Mer information om Attitydresan på projektets webbplats: eirasismille.fi
  • Följ oss också i sociala medier: Mot rasism!-projektets Facebook-sidaTwitter och Instagram.
  • Alla evenemang i Finland under veckan mot rasism hittar du här.

Attitydresan startade i Rovaniemi. Stjärnartisten Kasmir diskuterade och begrundade viktiga frågor med ungdomar. Till ett av samtalsämnena, vid sidan av rasism och mobbning, steg gängvåldtäkt som nyligen förekommit i nyheterna. Kasmir betonar att man inte ska stämpla en hel etnisk grupp om en eller några begår brott.

Resan fortsatte till Kemi där barn, unga och vuxna hänfördes av Musta Barbaaris och Prinssi Jusufs rap-musik. De unga männen hade också tid att framföra sitt budskap bland alla fans. Man måste omedelbart ingripa i fördomar och nämna saker vid deras rätta namn, betonar Musta Barbaari. Lumilinna knakade i fogarna när baserna dundrade igång.

Stig har inte särskilt tänkt på rasism som ett fenomen. Man måste börja med att utreda ens egna inrotade attityder och fördomar, konstaterar Stig.

Vi träffade också Pakisjärvi och Jebraeil på Lumilinna i Kemi.

Vid mottagningscentralen har vi ingen sluten verksamhet för invandrare, summerar flyktinghandledaren Virpi Pakisjärvi.

”Jag utmanar invandrare att ta seden dit de kommer. Att studera språket och kulturen underlättar integrationen i samhället”, uppmanar den invandrarkritiska invandraren Cyrus Jebraeil.

På Vasa torg hänfördes tusentals människor av Attitydresans atmosfär och energin mellan människorna var påtaglig. På torget ordnade 200 unga en flashmob som fick stor synlighet i nyheterna och människor i rörelse. Röda Korsets Nina Stubb är övertygad om att kampanjen mot rasism Attitydresan kommer att bära frukt också i framtiden.

Musikern Fredrik Furu tycker att veckan mot rasism borde döpas om till året mot rasism.

Vi stannade också på servicestationer och pratade med folk.

Alla människor har lika rättigheter och förhoppningsvis förstår var och en det”, betonar en dam från Karleby i servicestationens kafé.

Publiken i Idensalmi kulturcentrum häpnades av den finländska rapartisten Mercedes Bentso, vars samhällskritiska sångtexter behandlar bland annat våld och marginalisering.

Musikern och sångmakaren Markojuhani Rautavaara  och Bentso motarbetade för första gången rasism genom att uppträda på Idensalmi kulturcentrum.

- Jag har aldrig tidigare blivit ombedd, skrattar Rautavaara.

Rasism hänger inte samman med något land, någon kultur eller färg, utan det är interaktion mellan människor, funderar Markojuhani Rautavaara.

Resan fortsätter: Joensuu, Kouvola och Helsingfors!

Är du redo – Attitydresan kommer?