Tv-serien Advice informerar om ebola

Lisa Pattison / IFRC
TV-serien Advice spelas in i Freetown.
Fotograf: Lisa Pattison / IFRC

Mannen berättar med eftertryck för sin familj om hur viktigt det är att tvätta händerna. Grannhuset är satt i karantän på grund av ebola. Scenen kunde vara vilken virusdrabbad plats som helst, men nu utspelar sig scenen i Advice, en underhållande TV-serie som Sierra Leones Röda Kors producerat.

Ett år av arbete mot ebola
 • Finlands Röda Kors har skickat materiell hjälp, bland annat tält till kliniken i Kenema, kläder och köksutrustning. 
 • Biståndsarbetare från Röda Korset har 39 gånger rest till ebola-områden för att hjälpa. Kommenderingarna har varierat i längd.
 • 4,6 miljoner människor har nåtts av info om ebola.
 • Röda Korset har hjälpt över 52 000 människor genom att spåra upp sådana som fått smittan och genom att följa med hälsotillståndet hos människor som varit i riskzonen för smitta.
 • Över 205 000 människor har fått psykosocialt stöd av frivilliga och anställda.
 • Röda Korset center för ebolavård finns i Kenema och Kono i Sierra Leone, Finlands Röda Kors stödde grundandet av dem. Dessutom har Frankrikes Röda Kors ett center i Guinea. 
 • UM beviljade 280 000e för humanitär hjälp via Röda Korset i ebolaområden. I september fattade UM beslut om ett tilläggsstöd på 920 000e. UM beslöt om ytterligare en miljon i tilläggsstöd 26.1.2015. Totalt har UM nu stött operationen med 2,2 miljoner euro.

Mannen som pratar om vikten av att tvätta händerna är skådespelaren och komikern Ernest "Vamboi" Brewah, välkänd i Sierra Leone. Tv-serien regisseras av den berömda filmregissören Albertina Momoh. De här kändisarna har velat stöda serien som nu visas i TV varje lördag.

– Vi använder oss av det faktum att vi är kända och vi gör personerna i serien på ett sådant sätt att människor kan förknippa rollerna med oss. Allt det här hjälper till i kampen för att stoppa ebola säger Brewah.

Genom att skapa intressanta rollpersoner och genom att använda välkända inspelningsplatser och skådespelare är TV-serien av central betydelse då det gäller att sprida information om ebola.

– Drama är ett utmärkt sätt att underhålla, informera och väcka intresse, Vi använder oss av drama då vi vill öka kunskapen om mänskliga rättigheter och om hälsa säger Patrick Massaquoi, kommunikationskoordinator på Röda Korset i Sierra Leone.

"Underhållning är en flyktväg från verkligheten"

Den pågående ebolaepidemin kräver effektiva metoder för att öka kunskapen om sjukdomen och om hur man skyddar sig mot den.

– Underhållning erbjuder en flyktväg från verkligheten, men samtidigt erbjuder den en möjlighet att identifiera sig med rollpersonerna. I serien ser publiken välkända aktuella händelser och blir intresserade förtydligar Massaquoi.

Massaquoi skrev manuset för att kunna erbjuda fakta om ebola och få bukt med vanföreställningar om sjukdomen. Ett bra exempel är avsnittet där familjen försätts i karantän och går igenom vad det innebär och varför det är så viktigt att följa reglerna.  

– Människor är negativt inställda till karantän och oroar sig mycket för saken. Genom att behandla saken i en TV-serie vill vi föra fram vilket stöd man kan få via myndigheterna och via Röda Korset säger Massaquoi.

Drama används ofta för information

Röda Korset i Sierra Leone har använt sig av drama för att informera också innan ebola. Nu använder man sig främst av radio och TV som kanaler då stora folksamlingar har begränsats eller helt förbjudits på grund av viruset.

I Sierra Leone är radion fortarande ett av de viktigaste massmedierna och förtroendet för det som sägs i radion är stort. TV-serien Advice filmas i huvudstaden Freetown, samtidigt har man gjort en version anpassad för radio, t.ex. har man gjort särskilda ljudeffekter för radio.

En grupp på 30 frivilliga personer gör radio och TV för Röda Korset i Sierra Leone. En av dem är Emmanuel A. Mondeh som spelar en polis som står utanför ett hus som satts i karantän.

– Drama är en del av livet. Via drama kan man kommunicera med människor och engagera dem. Också analfabeter kan ta del av drama, förstå och lära sig.

Stöd kampen mot ebola

 • Skicka texten SPR som textmeddelande till 16499 (15 € / sms)
 • Gör en donation via webben
 • Konto: Nordea FI06 2219 1800 0680 00, skriv "Ebola" i meddelandefältet
 • Telefon: Ring 0600-122 20 (20,28 € + lpa)