Röda Korset hjälper på Vanuatu

IFRC
IFRC

Internationella Röda Korset hjälper med att reparera förödelsen efter orkanen Pam. Avsikten är att stöda cirka 60 000 människor.

Orkanen som svepte över Vanuatu fredagen den 13 mars är en av de värsta orkanerna som drabbat området på årtal. Den lämnade stor förödelse efter sig i önationen bestående av tiotals öar. Enligt regeringens uppskattning påverkade stormen cirka 130 000 av de 277 000 invånarna i landet. Största delen av Vanuatus sex provinser ligger ännu under vatten och utom räckhåll för hjälpen.

I huvudstaden Port Vila och på ön Tanna i söder är förödelsen enorm. Stormen slet upp träd med rötterna och förstörde hus. Vattendistributionen har återställts i huvudstaden men elen är fortfarande borta och det råder stora problem i dataförbindelserna. Det är även svårt att få mat, eftersom stormen förstörde odlingarna och trädgårdarna. 

– Vi är väldigt oroliga för säkerheten och hälsoläget i många samhällen, särskilt i de mer avlägsna områdena dit man endast kan ta sig med båt, säger Aurélia Balpe, chef för Internationella Röda Korsets hjälpoperation på Vanuatu.

Genast efter stormen började Röda Korset på Vanuatu dela ut täcken, tälttyger och vattenreningstabletter och deltog i räddningsarbetet. Men hjälp behövs fortfarande, och det är oklart hur länge hjälpbehovet pågår.

– Efter så här stora katastrofer gäller det att se till att samhällena har grundläggande förnödenheter så som rent vatten, tillfälligt skydd, hälsotjänster och tillräcklig sanitet, säger Jagan Chapagain, direktör för Internationella Röda Korsets regionbyrå för Asien och Stilla havet.

En biståndsarbetare inom kommunikation åker natten mot onsdag från Finland till Vanuatu för att hjälpa till med katastrofkommunikationen.