Stort behov av rödakorsvänner

Ulla Willberg
Christel von Frenckell-Ramberg ja Rebecca Börman vill gärna se ungdomar och män engagera sig i vänverksamheten. Vänverksamhet ger gott humör!
Fotograf: Ulla Willberg

Röda Korsets Åbolands distrikt firade vändagen med att bjuda sina frivilliga på ett besök på Sibeliusmuseum.

Kom med!
  • Vill du vara en vän till någon?  Som frivillig vän ger du precis så mycket av din tid som du själv vill. Läs mer.
  • Söker du en vän eller kompis som du t.ex. kan gå på kaffe med?  Röda Korset förmedlar vänner till människor som behöver dem. Läs mer.
  • Genom att stödja vänverksamheten möjliggör du att vi kan förmedla vänner runt om i Finland. Läs mer.

Åbolands distrikt har mer än 200 frivilliga rödakorsvänner. I lördags fick volontärerna bekanta sig med Sibeliusmuseet och njuta av bland annat en cellokonsert. Henriette Eriksson från Pargas konstaterar att museibesöket gjorde vändagen speciell.

– I allmänhet är det vi själva som har ordnat program för andra. Den här gången blev det vi som fick rekreation.

Eriksson har varit engagerad i Röda Korsets frivilligverksamhet i många år.

– Jag deltar med bespisning, blodgivningsjippon och evenemang och så utfärder för människor som bor på anstalt. Någon gång har det krävts 17 invataxin på en gång. Jag är också ledsagare på läkar- och sjukhusbesök från Pargas till Åbo universitetscentralsjukhus.

Eriksson konstaterar att fler frivilliga behövs.

– Behovet av engagerade är skriande eftersom allt fler åldringar bor ensamma.

Vänverksamheten i Åbolands distrikt är mycket aktiv och har lång anor. Social- och ungdomsverksamhetsutvecklare Rebecca Börman och ordförande Christel von Frenckell-Ramberg framhåller att nya rödakorsvänner behövs i ökande takt i och med att ensamheten ökar.

– Behovet är stort. Ungdomar är också ensamma. En frivillig kan bli vän med en person som har behov av kontakter, mer kanske man inte hinner med. Vänverksamheten engagerar fler kvinnor än män, så i synnerhet karlar behövs.

Åbolands distrikt är ett tvåspråkigt distrikt och omfattar förutom Åbo också Pargas, Kimitoön och de övriga svenskspråkiga delarna av skärgården.

– Förutom vänpar har vi en hel del vängrupper. Till exempel i Åbo finns Ljugarbänken, en klubb för äldre herrar. En rikedom i vänverksamheten är att var och en kan engagera sig på ett sätt som känns lämpligt, säger von Frenckell-Ramberg.

Utmärkt vän

Åbolands distrikt delar årligen ut ett pris för årets vängärning. I år gick utmärkelsen till Karl-Gustav Laurén, som fick beröm för att man alltid kan lita på honom och för att han alltid är redo att hjälpa.

Laurén har 20 års erfarenhet av vänverksamhet. Han är fortfarande förvånad över hur snabbt två människor bildar ett band.

– Jag går och hälsar på en vilt främmande människa. En liten stund senare pratar vi som om vi alltid hade känt varann, som om vi var släkt.

Laurén bor i Pargas och har fyra vänner som han hälsar på. Tre av dem är över 90 år. På sistone har Laurén lärt sina vänner hur man använder en dator. Det har lett till att en av hans vänner har skaffat en egen apparat och nu kan samtala med sina barn via Skype.

– Jag har själv lärt mig datateknik på äldre dar, så jag vet vad som kan vara knepigt. En äldre nybörjare behöver en hel del empati, säger Laurén.

Text: Ulla Willberg