Vinterns första hjälpen-anvisningar ger beredskap på sportlovet

Niklas Meltio
Brott och hjärnskakningar är typiska olyckor i en skidbacke. Röda Korsets jourhavande hjälper skadade i Messilä.
Fotograf: Niklas Meltio

Att ta det lugnt i trafiken och i skidbacken förhindrar många olyckor.

Första hjälpen anvisningar för vintern

Vinterns första hjälpen-anvisningar kan laddas och skrivas ut här.

Senast när sportlovet börjar gräver många fram skidor och snowboard och skyndar sig att njuta av vintersport. Det gäller att ta sig till backarna och bilfärderna kan bli långa.

För att undvika olyckor är det bra att planera resorna på förhand och att se till att man gör färden utan stress och jäkt. Ska man köra långa avstånd är det bäst att vara utvilad och ha ätit ordentligt före start.

– Enligt en utredning som Trafikskyddet har gjort har ungefär en av fyra förare nickat till bakom ratten någon gång. En trött förare utgör alltid en risk för sig själv och andra, påminner Kristiina Myllyrinne, Röda Korsets expert på hälsa och första hjälpen.

Bra hjälm räddar

I vintersport är det vanligt med smärre skador som benbrott, sår och försträckningar. En del av skadorna kan man förebygga genom att se till att utrustningen är i skick. Underhåll av bindningar och att använda hjälm i backen minskar risken för olyckor. När olyckan är framme är Röda Korsets första hjälpen-anvisningar till nytta. Anvisningarna finns på webben.

Även om man lyckas undvika olyckor drabbas många av de förkylningar som är vanliga den här årstiden. När man är ledig tillbringar man tiden med andra och då kan förkylningar och andra virus lätt spridas.

– Under influensasäsongen är det viktigt att sköta om sin handhygien, säger Myllyrinne.

Koll på första hjälpen-väskan och koordinaterna

Att vara beredd på överraskande situationer är A och O i första hjälpen. Därför ska man ha en ordentlig första hjälpen-förpackning i varje hem och stuga. Förpackningen innehåller det viktigaste för grundläggande första hjälpen. På resan är det bra att ha med sig ett litet reseapotek. Första hjälpen-väskor kan man köpa i Röda Korsets webbutik.

– Ibland är skadorna större och då behövs hjälp. Man ska se till att man har en fungerande mobiltelefon med sig för att kunna larma hjälp, påpekar Kristiina Myllyrinne, som arbetar med hälsa och första hjälpen på Röda Korset.

– Det är också bra att noga ta reda på var till exempel den stuga man har hyrt för sportlovet ligger. När olyckan är framme behöver yrkeshjälparna klara köranvisningar snabbt, säger Myllyrinne.

I mobilen är första hjälpen-anvisningarna alltid med

Genom att ladda ner Röda Korsets mobilapp kan du ha anvisningar i första hjälpen med dig hela tiden. Mobiltjänsten ger aktuella första hjälpen-anvisningar för olyckor och sjukdomsanfall.

Appen ersätter inte en kurs i första hjälpen, men är bra att ha i mobilen som minnesstöd och inlärningshjälp. Nätkontakt behövs inte för att appen ska fungera, så du kommer alltid åt din enkla första hjälpen-guide. Du kan ladda ner mobilappen gratis genom att söka på orden ”Punainen Risti" i appbutiken. Appen är finskspråkig.