Hälsa och glädje av idrott

Leena Honkasalo
Leena Honkasalo
Leena Honkasalo

Pop-musiken ljuder, fötterna och händerna svänger i takt till musiken och tropikens värme får en snart att svettas. Tiotals människor rör sig efter ledaren fram och tillbaka, till väster och höger. Parkgympan har ockuperat ett litet torg i stadscentret i Kratie i Kambodja.

Röda Korset i Kambodja organiserar en gympaklubb varje kväll i småstaden Kratie. Syftet är att främja hälsa och bringa idrottens glädje till så många människor som möjligt. Först är aerobic-timmens tur sen traditionell kambodjansk dans. Undervisningen är kostnadsfri men deltagarna kan ge ett bidrag till Röda Korset om de vill. Det finns många som sticker en sedel i insamlingsbössan.

Gympaklubben har dragits igång i mars och nu samlas 70–80 människor varje kväll för att gympa. Med tanke på besökarnas könsfördelning kan man dra slutsatsen att också i Kambodja tycker framför allt kvinnor om gruppidrott.

– Populariteten har växt när ordet har spridits, berättar 21-åriga Lang Sitha, Röda Korsets frivillig som har varit med och ordnat parkgympan redan från början.

Levnadsstandardssjukdomar blivit allmännare i utvecklingsländerna

Utvecklingssamarbetet har traditionellt koncentrerat sig på kampen mot smittsamma sjukdomar såsom diarré, malaria och HIV. De har inte försvunnit och behöver uppmärksammas i fortsättningen också. Trots det lönar det sig att uppmärksamma levnadsstandardssjukdomarna på 2010-talet.

Levnadsstandardssjukdomarna är inte mer endast västvärldens problem utan har blivit allmännare och hotar folkhälsan i allt flera utvecklingsländer. De vanligaste levnadsstandarssjukdomarna är cancer, hjärt- och blodkärlssjukdomar, diabetes och kroniska andningssjukdomar. Dessa kroniska icke-smittsamma sjukdomar förorsakas till största del av knapp motion, rökning, riklig alkoholkonsumtion och ohälsosam diet.

Nyttomotionen har minskat då byråarbetet ökat

Fast parkgympan hör till vardagen i Kambodjas huvudstad Phnom Penh, kände man inte till den förut i Kratie. Medan byråarbetet tar allt mer tid från fysiskt arbete har nyttomotionen minskat och levnadsstandardsjukdomerna ökat i Kambodja. Man kan dock förebygga dem genom en hälsosam livsstil. Målet med gympaklubben är att rota tanken om motionens nytta i Kratie.

Hem Sine som arbetar som lärare i grundskolan har besökt Röda Korsets gympaklubb dagligen under sin semester. Hon är nöjd med ledarna och har redan märkt hur nyttig motion är.

– Tidigare hade jag svårigheter att sova men nu sover jag som en stock varje natt, berättar hon.

I Röda Korsets gympaklubb förenas motion och nöje. Utöver detta kan besökarna genom ett bidrag stödja det humanitära arbetet i provinsen Kratie.

– Det bästa är att det finns gott om folk och alla njuter av att motionera. Människorna har börjat förstå att det är viktigt att sköta om sin hälsa, säger Sitha.